navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kako se pravilno hraniti

Zavod za javno zdravstvo FBiH predstavio Vodič za zdravu ishranu odraslih

Smjernice će pomoći u razumijevanju uravnotežene ishrane, značaja promjene loših prehrambenih navika, pravilnog izbora namirnica i uživanja u zdravoj hrani, a sve s ciljem očuvanja, zaštite i unapređenja vlastitog zdravlja

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 13.11.2025. u 21:12
get url
text
Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, uz podršku Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH, producirao je i predstavio Vodič za zdravu ishranu odraslih.
Vodič sadrži smjernice za zdravu ishranu koja je temelj za očuvanje vitalnosti i dugoročnog zdravlja organizma.
Smjernice će pomoći u razumijevanju uravnotežene ishrane, značaja promjene loših prehrambenih navika, pravilnog izbora namirnica i uživanja u zdravoj hrani, a sve s ciljem očuvanja, zaštite i unapređenja vlastitog zdravlja.

Zdrava ishrana ključna u prevenciji bolesti

Direktor Zavoda doc. dr. sc. prim. Siniša Skočibušić rekao je da zdravlje građana BiH predstavlja jedan od najvažnijih prioriteta javnozdravstvenog sistema.
- U vremenu kada se zdravstveni izazovi mijenjaju i kada nezarazne hronične bolesti postaju vodeći uzroci obolijevanja i smrtnosti, posebnu pažnju moramo posvetiti prevenciji, a zdrava ishrana je jedan od ključnih elemenata prevencije. Ovaj Vodič za zdravu ishranu odraslih rezultat je višegodišnjeg stručnog rada i iskustva naših epidemiologa, nutricionista i javnozdravstvenih radnika. Njegova svrha je da na jednostavan i razumljiv način, potkrijepljen naučnim dokazima i smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, građanima pruži pouzdane informacije i praktične savjete o pravilnoj ishrani.
Vodič nije samo zdravstveni alat, već i društveni kompas, usmjeren ka postizanju ciljeva održivog razvoja, smanjenju zdravstvenih nejednakosti i očuvanju kvaliteta života za sve generacije. Posebno naglašavamo važnost stvaranja zdravog okruženja, dostupnosti kvalitetnih i sigurnih namirnica, te međusektorske saradnje u promociji zdravih stilova života - rekao je doc. dr. Skočibušić.
Voditeljica Odjela za higijenu i zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH prim. dr. sc. Aida Filipović Hadžiomeragić kaže da je priprema, odnosno, ažuriranje Vodiča za zdravu ishranu odraslih predviđeno zakonodavnim, političkim i strateškim okvirom FBiH vezanim za ishranu i zdravlje uključujući: Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Strateški plan razvoja zdravstva FBiH, Akcioni plan za prevenciju i kontrolu hroničnih nezaraznih bolesti u FBiH i Startegiju za prevenciju, tretman i kontrolu malignih neoplazmi FBiH.
- Novo izdanje Vodiča za zdravu ishranu odraslih pripremio je stručni tim Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH s ciljem da se ažuriraju postojeće smjernice za ishranu odraslog stanovništva, a u skladu sa najboljim međunarodnim praksama i novim istraživanjima i saznanjima o ishrani, sigurnosti hrane te utjecaju ishrane na zdravlje.
Glavni izvori koji su korišteni za oblikovanje Vodiča bile su preporuke i tehnički dokumenti Svjetske zdravstvene organizacije i Organizacije za hranu i poljoprivredu kao i drugi relevantni međunarodni izvori. Kao osnova za pripremu smjernica korištena je analiza situacije vezana za stanje uhranjenosti i prehrambene navike populacije odraslih u FBiH, podaci o morbiditetu i mortalitetu vezanim za hronične nezarazne bolesti i bolesti izazvane hranom te analiza prehrambenog okruženja - rekla je dr. Filipović Hadžiomeragić.

Prehrambene navike potrošača

Dr. Filipović Hadžiomeragić je istaknula da ažurirani Vodič sadrži poglavlje koje je posvećeno kreatorima politika i potrebi intersektorske saradnje, a u njemu su predlažene efikasne akcije za stvaranje okruženja koje podržava zdravu ishranu.
- Vodič se kroz ostala poglavlja fokusira na izbor hrane, ističe zdravstvene koristi zdrave ishrane i daje kratke i jasne preporuke kako se zdravo hraniti i to u kontekstu cjelokupnog prehrambenog sistema i u kontekstu održivosti. Preporuke svojim sadržajem promoviraju smanjenje upotrebe hemikalija i smanjenje degradacije tla, smanjenje emisije stakleničkih plinova, očuvanje biodiverziteta dajući doprinos ostvarenju svih 17 ciljeva održivog razvoja - rekla je dr. Filipović Hadžiomeragić.
Ured Svjetske zdravstvene organizacije u BiH finansijski je podržao produkciju Vodiča za zdravu ishranu odrasli.
- Nakon više od dvije decenije, od izuzetne je važnosti bilo je ažurirati Vodič za zdravu ishranu odraslih uzimajući u kontekst promjene u društvu, prehrambene navike potrošača i svijest građana, naročito kada je u pitanju pojava nezaraznih bolesti u odrasloj populaciji. Izuzetno cijenimo snažnu saradnju sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH u ovom važnom poduhvatu - rekao je dr. Mirza Palo iz Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO