navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Objavljen izvještaj

Zavrtjet će vam se u glavi: Otkriveno kolika je godišnja plaća princa Williama

Objavljeni godišnji finansijski izvještaj britanske kraljevske porodice otkriva kako William, princ od Walesa, prima godišnju plaću od gotovo šest miliona funti.

Objavljeno: 01.07.2023. u 09:40
get url
text

Njegovi prihodi (plaća princa od Walesa) uređeni su još 1337. godine Velikom poveljom kralja Edwarda III, kojom je kralj svom najstarijem sinu i nasljedniku ostavio prihode iz vojvodstva Cornwall.

Ukratko, prije 700 godina s titulom princa od Walesa dogovorena je pozamašna finansijska povlastica, a tako je i danas.

Da ne ispadne kako se najvažnija titula budućeg kralja odnosi na jedan dio Ujedinjenog Kraljevstva, Wales, a da on bez obzira na to prima plaću iz drugog vojvodstva, uređeno je da s titulom nasljednika prijestolja pod ruku ide i titula vojvode od Cornwalla.

Plaća se ubire od godišnjeg neto prihoda s imanja, investicija te iz iznajmljivanja nekretnina u vlasništvu Krune iz cijelog vojvodstva. Isto pravilo vrijedilo je i za kralja Charlesa dok je bio princ.

Godišnji izvještaj objavljen potkraj juna pokazao je da su kraljevi troškovi i troškovi njegovog domaćinstva porasli za pet posto, zbog inflacije i cijene koju britanska privreda na ovaj ili onaj način plaća zbog Brexita.

Velik dio troškova kraljevske porodice pokriva se iz džepa poreznih obveznika, a taj namet zove se Državna podrška, prenosi UsMagazine.

Prošle godine isplaćeno im je 86.3 miliona funti, što znači da kraljevska porodica svakog poreznog obveznika košta 1.29 funta godišnje.

No, na unosne prihode od vojvodstva Cornwall ima pravo samo princ od Walesa.

Princ William tako finansira životne troškove svoje porodice, supruge Catherine, princeze od Walesa i njihovo troje djece: devetogodišnjeg Georgea, osmogodišnje Charlotte i petogodišnjeg Louisa.