Postupak pripreme:
Svježi špinat operite, ocijedite od viška tekućine i stavite u veći lonac koji ćete poklopiti te na laganijoj vatri ostaviti da "uvehne" nekoliko minuta.
Zatim ga izvadite, ocijedite i prelijte ledenom vodom da zadrži lijepu boju. Ponovo ga dobro ocijedite tako da ga rukama dobro izgnječite i istisnete svu tekućinu iz njega. Ovako pripremljenog špinata biste trebali imati oko 180 grama.
Pirov griz, so, biber, ljuspice čilija i suhi bijeli luk izmiješajte u većoj zdjeli. Dodajte naribani sir, sitno sjeckani luk, pirov griz, pripremljeni špinat te jaje s bjelancima koje ste prethodno umutili u posebnoj zdjelici viljuškom.
Sve viljuškom i rukama povežite u kompaktnu smjesu.
Oblikujte rukama oko osam burgera.
Zagrijte veću teflonsku tavu, pa je poprskajte kokosovim ili maslinovim uljem.
Na umjerenoj temperaturi popržite burgere dok ne postanu zlaćani i čvrsti, otprilike oko četiri do šest minuta.