Evo nekoliko primjera koje možete poslužiti na zabavama i tokom predstojećih novogodišnjih praznika.
Avokado umak sa okusom dimljenog lososa
Potrebni sastojci: dva avokada, 150 g dimljenog lososa, dvije kašike maslaca, sok od jednog limuna, so i biber po ukusu.
Postupak pripreme:
Avokado izgnječite viljuškom, dodajte maslac, limunov sok, so i biber. Dobro promiješajte. Dodajte sitno nasjeckani dimljeni losos i promiješajte. Poslužite s povrćem ili integralnim pecivom.
Maslac sa okusom badema i cimeta
Potrebni sastojci: jedna šoljica badema pečenih, dvije kašike maslaca, jedna kašika eritritola (niskokalorični zaslađivač), jedna kašičica cimeta.
Postupak pripreme:
Sameljite bademe u prah. Dodajte maslac, eritritol i cimet. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Poslužite na keto palačinkama ili hljebom pripremljenimsa orasima.
Tuna namaz s kremastim avokadom
Potrebni sastojci: jedna konzerva tune u maslinovom ulju, ocijeđena, jedan veliki avokado, dvije kašike majoneze sa maslinovim uljem, jedna kašika svježe iscijeđenog limunovog soka, jedno česno bijelog luka, sitno nasjeckanog, so i biber po ukusu, svježi peršun za posipanje po želji.
Postupak pripreme:
U zdjeli izgnječite avokado viljuškom. Dodajte ocijeđenu tunu, majonezu, limunov sok, sitno nasjeckani bijeli luk, so i biber. Pažljivo promiješajte sve sastojke dok ne dobijete ravnomjernu smjesu. Posipajte svježim peršunom po vrhu, po želji. Poslužite na tostu, s povrćem ili na krekerima.
Jaja s avokadom i senfom
Potrebni sastojci: tri tvrdo kuhana jaja, nasjeckana, jedan veliki avokado, dvije kašike majoneze sa maslinovim uljem, jedna kašika senfa, svježe nasjeckani vlasac, so i biber po ukusu.
Postupak pripreme:
Izgnječite avokado, dodajte nasjeckana jaja, majonezu, senf, vlasac, so i biber. Pažljivo promiješajte. Poslužite na tostu ili krekerima.
Feta sir s maslinama i začinima
Potrebni sastojci: 200 g feta sira, pola šoljice crnih maslina, narezanih, dvije kašike maslinovog ulja, nasjeckani peršun, prstohvat origana i bibera.
Postupak pripreme:
Feta sir izmrvite viljuškom, dodajte maslinovo ulje, masline, peršun, origano i biber. Pažljivo promiješajte. Poslužite s povrćem ili na hljebu.