navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dobro je znati

Želite se zdravo hraniti, ne kupujte ove namirnice

Ogromne količine šećera, štetnih masti, soli i aditiva na duge staze stvaraju rizik od dijabetesa, bolesti srca i krvnih žila, kao i brojnih kroničnih bolesti

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 24.10.2024. u 18:49
get url
text
Bilo da pazimo na zdravlje ili novčanik, neke vrste hrane nikada ne bismo trebali kupovati u supermarketima.
Ogromne količine šećera, štetnih masti, soli i aditiva na duge staze stvaraju rizik od dijabetesa, bolesti srca i krvnih žila, kao i brojnih kroničnih bolesti.
Osim toga, kad se jednom "navučete" na hranu punu pojačivača okusa, teško je vratiti se na staro, odnosno prirodno i zdravo.
U moru nezdrave hrane koja mami s polica trgovina ipak postoje loše i gore varijante.
Ovo je pet vrsta hrane koju biste trebali zaobići ako želite živjeti zdravo:
Procesuirane žitarice
Iako se reklamiraju kao zdrave, mnoge vrste žitarica sadrže puno šećera i malo vlakana, što može dovesti do naglih promjena nivoa šećera u krvi i prekomjerne tjelesne težine. Problem nastaje kada nasjednemo na trikove proizvođača i pomislimo da radimo nešto dobro za sebe ako odaberemo takvu hranu za doručak.
Rafinirane žitarice, žitne pahuljice i kupovni muesliji koji se često jedu za doručak najčešće su visokoprocesuirani i najbolje ih je izbjegavati.
Želite li biti sigurni da znate šta jedete, najbolje je odabrati neprerađene ili malo prerađene pahuljice, poput primjera radi, zobenih, bez dodataka, pa ubaciti sjemenke, voće, začine i druge dodatke prema želji.
Kocke i temeljci
Kupovni temeljci često sadrže sulude količine soli, aditive, konzervanse, pojačivače okusa (poput natrijevog glutamata) i umjetne arome. Kod domaćeg temeljca vi birate svježe i zdrave sastojke bez nepotrebnih hemikalija. Stoga bolje preskočite kocke i kupovne temeljce ili barem dajte prednost onima koji sadrže manje soli i "hemije".
Uz malo planiranja lako možete napraviti domaći temeljac i zamrznuti ga pa koristiti prema potrebi. Neće biti samo zdraviji nego i ukusniji, pripremljen baš onako kako volite.
Lažni sir
Lažni sirevi okusom i teksturom podsjećaju na pravi, ali zavirimo li u sastav takvih umjetnih proizvoda, nerijetko ćemo pronaći brojne nezdrave sastojke. Osim nedefinirane masnoće, škroba, boja i aroma, u takvim se proizvodima nađu i razne druge "hemije" koje dugoročno mogu naštetiti zdravlju. Primjera radi E407 (karagenan), E412 (guar guma) i E417 (tara guma) mogu izazvati tegobe s probavom, pa čak i ozbiljnije bolesti.
Pokazatelj nekvalitetnog sira najčešće je povoljna cijena, ali najviše se doznaje čitanjem deklaracije i sitnijih slova na ambalaži. Prirodni sir najčešće ima kratak popis sastojaka. Kako biste bili sigurni da ste odabrali sir u kojem doista ima sira, obavezno treba pročitati deklaraciju na proizvodu. Budite posebno sumnjičavi prema siru koji se prodaje u listićima. Kada kupujete sir, uvijek je bolje dati prednost siru u komadu - prethodno naribani sir također često sadrži nezdrave dodatke, a dobro je biti sumnjičav i prema siru koji je označen kao "sir za pizzu".
Mljeveno meso
Zvijezda sarmi i punjenih paprika, umaka bolognese, faširanih šnicli i roštilja, mljeveno meso idealan je sastojak za pripremu brzih i finih jela, ali pod uvjetom da znate šta kupujete. Kupovina već pakiranog mljevenog mesa nikako se ne preporučuje jer ne možete biti sigurni kada su, a ni koji su dijelovi mesa mljeveni. Istraživanje je pokazalo da je svako peto prepakirano mljeveno meso lošije kvalitete, odnosno deklaracija ne odgovara proizvodu.
Najbolje je kupovati svježe mljeveno meso - odaberite komad koji želite kupiti i zatražite mesara da vam ga samelje. Tako ćete biti najsigurniji da ste kupili dobro meso. Obratite pažnju na boju mesa. Svježa, sirova mljevena junetina trebala bi biti crvena, a boju mogu pokvariti pogrešna temperatura kojoj je bila izložena, svjetlost, rast mikroba i izloženost kisiku. Loš miris koji se lako prepoznaje također ne treba ignorirati. Također, ljepljiva ili sluzava tekstura bilo kuhanog ili sirovog mesa, može ukazivati na štetne bakterije.
Vrhnje za kuhanje
Vrhnje za kuhanje razvodnjena je verzija pravog, bogatog vrhnja, koja sadrži nepotrebne masti, ali i raznorazne aditive. Vrhnje za kuhanje umacima ne daje dobar okus, a dodate li ga previše, može previše zamaskirati druge sastojke. U receptima za umake zamijeniti ga možete punomasnim mlijekom uz dodatak maslaca. U nekim jelima poslužit će i grčki jogurt ili mascarpone.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO