navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Biser Egipta pruža odmor iz snova

Zlatne plaže, čisto more, dobri domaćini... Za vas smo provjerili šta sve nudi Hurgada, kakvi su hoteli i cijene?

Udobne ljuljačke između stabala palmi nude zen high level, a bijele deve sa šarenim aksesoarima šetaju okolo i šarmiraju, pa čine cijeli prizor nestvarnim. Bajkovitim. Rajski lijepim

AUTOR: Merima Čustović
Objavljeno: 26.05.2024. u 16:32
get url
text
FOTO: Faktor
Zlatne pješčane niti nepreglednih plaža u čijoj udobnosti vam se gube stopala, kristalno čisto more sa sedam boja ljubi vašu kožu, sunce u punom sjaju, uz lagani povjetarac "brine" da vaš ten dobije željenu bronzanu boju, dok vas nasmijana lica pozdravljaju na svim svjetskim jezicima.
Udobne ljuljačke između stabala palmi nude zen high level, a bijele deve sa šarenim aksesoarima šetaju okolo i šarmiraju, pa čine cijeli prizor nestvarnim. Bajkovitim. Rajski lijepim.
Ovako bi ukratko glasio opis Hurgade, velikog turističkog centra Egipta, ako je uopće moguće riječima dokučiti njenu nestvarnu ljepotu. I osjećaj sve vrijeme je "ovo je san". A i jeste, u što se uvjerila ekipa portala Faktora na licu mjesta.
Ispričat ćemo vam i zašto...
Uvijek je sunčano
Hurgada je smještena na zapadnoj obali Crvenog mora, 500 kilometara jugoistočno od glavnog grada Kaira. Dom je za 150. 000 stanovnika, od kojih je 10 hiljada stranaca koji se većinom bave turizmom, i pravi je raj na zemlji. Uvijek je sunčana, pa čak i tokom zimskih mjeseci temperatura ne spada ispod 20 stepeni. Pravi san za nas, Bosance i Hercegovce, koji uglavnom imamo hladno vrijeme i fali nam sunca.
Hurgada je nekada bila malo ribarsko mjesto, a danas je postala ljetovalište sa najboljim hotelskim rezortima u kojima imate sve što možete zamisliti, o čemu ćemo, između ostalog, govoriti u ovom tekstu.
No važno je već na početku napomenuti, Hurgada je mjesto kojem hrli cijeli svijet, a posljednjih godina, njeni česti gosti su i Bosanci i Hercegovci.
Bosanci i Hercegovci dragi su gosti
Na licu mjesta, od lokalnog agenta iz Red Sea agencije, Sherifa El Nabarawyija, saznajemo da su naši ljudi Egipćanima dragi gosti, kao i da u Hurgadi najčešće ostaju od sedam do 14 dana. Dolaze uglavnom ljeti i vrijeme provode uz Crveno more, dok tokom zimskog perioda biraju kulturno-historijske ture - obilazak piramida u Gizi, Luksora, Aleksandrije, Asuana... i ostalih historijskih mjesta. Kroz smijeh dodaje da su Bosanci "lijeni turisti", misleći da vole da uživaju i odmaraju se.
U jednom koraku ulazite iz prošlosti u sadašnjost
A zašto i ne bi, jer, Hurgada pruža sve ono što Egipat jeste - miks modernog i tradicionalnog, a prelaz je nevjerovatan. Kao da iz prošlosti ulazite u sadašnjost u samo jednom koraku. I sada vam je još jasnije, zašto smo već na početku naglasili da je poput sna!
U organizaciji Centrotoursa, vodeće turističke agencije za Hurgadu iz BiH, ekipa Faktora, kao jedini predstavnik medija, dobila je ekskluzivni pristup svim programima, i uvid "iz prvih redova" kako se biraju hoteli i sklapaju all inclusive ponude, a sve da bi bh. turisti dobili odmor iz snova.
Sa nama su bili i njihovi subagenti iz raznih turističkih agencija iz cijele BiH. Za sedam dana obišli smo 50 hotela sa pet i četiri zvjezdice, zavirili u svaku sobu, restorane, plaže i bazene (pali s nogu op.a.). Od hotela do hotela pratila su nas nasmijana i ljubazna lica hotelskog osoblja i Red Sea agencije, koji su partneri Centrotoursa, i pobrinuli su se da nam apsolutno ni "ptičijeg mlijeka" ne fali.
Peškiri za osvježenje i pića dobrodošlice
Isti ugođaj pružaju svim gostima iz BiH. Zapravo, njihova želja da vam ugode graniči sa "ludošću". Vrlo često ćete doći u situaciju da se zapitate po čemu ste tako posebni. A zapravo, samo su beskrajno dobri domaćini, i važno im je da ostave dobar utisak pa će vas stalno zapitkivati da li vam je lijepo, kako se ponašaju prema vama, tretiraju li vas dobro...
I svi, ali baš svi, dočekuju vas sa peškirom da se osvježite, i raznim pićima dobrodošlice.
Hurgada je podijeljena po regijama - Somabay, Makadi, Sahal Hashes, Senzo Mall, gdje su smješteni hotelski rezorti. Svi hoteli apsolutno su uz more, svaki ima svoju plažu, bazene, zabavni park, mnoge aktivnosti za roditelje, djecu, starije ljude, za mlade. Tu su DJ-evi koji puštaju muziku po vašem izboru, a ako ste dovoljno opušteni naučit će vas i da plešete trbušni ples, možete i pjevati, gledati predstave, slušati svirke uživo, ili piano ako vam je do romantike... Sve nabrojano i više od toga, imate u hotelima bilo koji da odaberete. Doslovno ne morate izaći iz rezorta, ako baš ne želite.
Prirodno stanište delfina i Maldivi Egipta
Poznati američki internet portal specijaliziran za putovanja, Tripadvisor, proglasio je Hurgadu trećom naljepšom destinacijom na svijetu zbog prekrasne prirode i mora. Hurgada je prirodno stanište delfina. Na izletu koji je podrazumijevao vožnju brodom do rajske ostrvske "Hula Hula" plaže, skrivenog dragulja Crvenog mora, vidjeli smo ih nekoliko, koje je dozvala egipatska ekipa zadužena za ronjenje. Zvuk je nemoguće prevesti u slova, ali, Egipćani, barem ovi koji su stalno na moru, znaju imitirati zvuk koji ispuštaju delfini. Nemojte pokušavati, zvučat ćete smiješno. No ako se želite zabaviti, i ljude oko vas, onda zašto da ne. Valjda delfini neće pobjeći.
Jedan od najboljih doživljaja u Hurghadi je ronjenje u Crvenom moru, moru koje je zapravo jedno od najpopularnijih mjesta za ronjenje na svijetu. Nevjerovatno iskustvo je vidjeti prekrasan koraljni greben i hiljade šarenih riba ispod površine mora. Zato obavezno posjetite i Paradise Island, kojem ime sve govori – rajski otok.
Paradise Island je egzotični “bijeg“ koji će promijeniti vašu ideju o savršenom danu na Crvenom moru i pružiti vam uspomene koje će trajati zauvijek. Rajsko ostrvo je dio ostrva Giftun. To je mali komad pravog raja na obali Hurgade. Plivajte i ronite u kristalno čistoj vodi i divite se delfinima, jatama šarenih riba. Odmarajte se na bijeloj plaži.
Isti doživljaj je na Orange bayu, koji je također dio ostrva Giftun, a koji su poznatiji kao Maldivi Egipta.
Birajte hotele koje vam agencija predloži
A da bi ugođaj bio potpun, i da bi se vaš san o savršenom odmoru ispunio birajte hotele koje vam predloži agencija, jer, kako smo napomenuli u uvodu, bili smo na licu mjesta i vidjeli koliko posvećeno ih biraju za vas.
hurgada
FOTO:
Faktor
1 od 45
left-arrowright-arrow
Hotel u kojem smo mi odsjeli Palm Royal Soma Bay podsjeća na vile, kuće bogataša. Sve je puno umjetnina, skupocjenih predmeta, raskoš odiše sa svih strana i pruža kraljevski osjećaj. Plaža im je predivna i intimna, ljubazno osoblje vam nudi sve što poželite. Kad ste na all inclusivu uglavnom možete sve jesti i piti, u noćnim barovima, na meniju su naznačena pića koja morate dodatno platiti. Ali imate dosta onih koja su uračunata u vaš aranžman. I previše. Zato nemojte pretjerivati. Teško je povjerovati, ali u nekim hotelima u okviru all inclusiva uključen je i mini bar. To inače nigdje na svijetu ne postoji!
Maksimalno ugađaju gostima
- Egipćani prave hotele kako bi maksimalno ugodili gostima. Sobe su im jako prostrane za razliku od bilo gdje drugo na svjetu. Imaju teretane, spa centre, odvojene dijelove za roditelje sa djecom, za mlade, za starije. Osluškivali su želje i potrebe gostiju i tako gradili. Za djecu daju popuste, ili nekada i besplatan smještaj. Dakle, plaćaju samo avionsku kartu. Roditelji sa malom bebom imaju sobe prilagođene njihovim potrebama. Tu su kolica, kreveci, tute... Za one kojim je ujutru draži bazen od tuša imaju sobe koje im izlaskom na balkon pružaju to zadovoljstvo. Postoje i sobe sa džakuzi kadama, apartmani za cijelu porodicu. Sobe su čiste sa udobnim krevetima. Hrana je ukusna i razlikuje se birate li hotel sa četiri ili pet zvjezdica - pojasnili su nam organizatori našeg putovanja.
Hodamo iza njih i gledamo kako one lošije hotele križaju odmah na licu mjesta, ističući da ne žele da njihovi gosti budu nezadovoljni.
- Tipujemo na hotele za koje već imamo feed back od klijenata i u čiji kvalitet smo se sami uvjerli. Uglavnom nemamo žalbe naših klijenata - pojašnjavaju.
Hotel dvorac i kraljevski osjećaj
Albatros Citadel hotel koji smo također obišli napravljen je kao dvorac, čije duge zidine pružaju nestvarno lijep pogled na more, i pruža sve što kraljevi i kraljice imaju i požele. Zapravo, konstantan osjećaj u Hurgadi je kraljevski! Albatros Citadel sa svojom izvanrednom arhitekturom i prostranom marinom, vraća vas u prošlost u veličanstvenost i eleganciju srednjovjekovne arhitekture. Od trenutka kada kročite kroz veliki ulaz, dočekuju vas visoki tornjevi, veličanstveni kameni zidovi i zamršeni detalji koji izazivaju osjećaj strahopoštovanja i čuđenja, stvarajući savršeno okruženje za bijeg u hotel sa pet zvjezdica.
Slično je i sa hotelom Jaz Casa Del Mar Beach ili JazAquamarine i The V Luxury Resort koji izgledom nisu dvorci, ali nude kraljevski tretman, kao i hotel Hilton Plaza, što je bilo i očekivano, obzirom da se radi o svjetski poznatom lancu.
Najpopularniji hoteli među Bosancima i Hercegovcima, ističu organizatori našeg putovanja, su Mercuri, Albatros Citadel, Royal Star, Caribbean Worl Resort, The V Luxury Resort, Hilton, Piramisa... a i jasno je zašto, pružaju udobnost, čistoću, lijepe plaže, a i cijene su prihvatljive.
Caribbean World Resort 5* odlikuje jedna od najljepših pješčanih plaža na obali Crvenog mora i odličan animacioni program kako za djecu tako i za odrasle. Preporuka za porodice sa djecom i parove koji žele odmor u okviru hotelskog kompleksa.
Ako volite sunce i sport, hotel Mercure je savršena destinacija: tu je sve, od čamaca sa staklenim dnom za ronjenje do svakodnevnih aktivnosti s hotelskim timom. Hotel Mercure je savršeno odmaralište za one koji traže opuštanje i avanturu, nudeći širok izbor vodenih i kopnenih sportova, kao i izlete u ronilački raj, Šarm el-Nagu, podvodne bašte ostrva Giftun i Rimske ruševine Mons Claudianus.
Hotelski kompleks Mercure Hurghada 4* pripada poznatom svjetskom lancu hotela Accor, što garantuje visok nivo usluge i kvaliteta smještaja. Kompleks se sastoji od 6 zgrada izgrađenih u arapskom stilu.
Tu je i hotelski kompleks Royal Star koji se sastoji od 2 hotela: Empire Beach 3* i Royal Star 4* koji se nalaze jedan uz drugi. Gosti hotela Royal Star mogu koristiti neke usluge u hotelu Empire Beach kao što su aqua park, fitnes centar, Trixie Kids Club... Hotel Royal Star 4* jedan je od najboljih budžet hotela u Hurghadi. Smješten je na samoj obali Crvenog mora, samo 10 km od aerodroma. Ima dobar odnos cijena-kvalitet.
Cijene aranžmana
Naprimjer sedam noćenja all inclusive za dvije osobe u hotelu Royal Star, koji se nalazi 4 km od grada, košta 2.661 KM. Cijena obuhvata avio karte na relaciji Sarajevo - Hurgada - Sarajevo, sve aerodromske takse, prtljag 23 kg plus ručni prtljag 8 kg, bus transfer aerodrom - hotel - aerodrom, usluge predstavnike agencija na destinaciji...
Za razliku od broja zvijezdica tako se mijenja i cijena, pa za dvije osobe imate i ponude od 3000, 4000, 5000... u zavisnosti koliko ste spremni i možete odvojiti za odmor iz snova. Pošto smo u vremenu kada se internet podrazumijeva, uglavnom svi hoteli pružaju odličnu konekciju. U suštini, najbolje je da na aerodromu odmah uzmete egipatsku karticu koja nije skupa, oko 6 do 10 dolara/eura, i imate internet na svakom ćošku Hurgade i Egipta.
POVEZANO