Mušmula sadrži mnogo vitamina C.
Ovo voće se već vijekovima koristi za probavne tegobe, jer uspješno suzbija crijevne i želučane infekcije i sprečava nadutost. Mušmula je i snažan prirodni laksativ, a zbog svog antivirusnog i antibakterijskog djelovanja pomaže pri ublažavanju upale krajnika i disajnih puteva.
Mušmula stvara i hemoglobin. Naime, željezo je vitalni dio hemoglobina koji pomaže u stvaranju kiseonika, a dodatni hemoglobin je potreban jer gubimo krv usljed spoljašnjih ili unutrašnjih povreda. Željezo koje se nalazi u mušmulama je neophodno za održavanje zdravih mišića jer bez željeza mišići gube elastičnost i tonus.
Mušmule pomažu u regulisanju temperature tijela.
Ovo voće pomaže u otklanjanju umora i svakodnevnim unosom pomaže tijtlu da ostane zdravo i energično tokom cijelog dana, jačaju imunitet.
Od mušmula možete napraviti marmeladu. Njihov ukus odlično se slaže sa puterom, cimetom, karanfilićem, slatkom pavlakom, limunom, suhim grožđem, tako da i sami možete pokušati da pripremite neko originalno jelo sa mušmulama.