navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Trikovi

Znate li koliko često biste trebali čistiti frižider i kako to pravilno uraditi?

Do sada ste vjerovatno razvili rutinu koja se vrti oko čišćenja često korištenih kuhinjskih uređaja, ali kada ste se posljednji put očistili frižider?

Objavljeno: 22.12.2021. u 09:04
get url
text

Naravno, frižider je središnja tačka kuhinje, ali budući da je gotovo uvijek opskrbljen hranom, može biti teško zapamtiti da se i njega treba očistiti, a možda je potrebno i češće nego što mislite.

Kad se hrana pokvari

Vrijeme za čišćenje različitih dijelova frižidera ovisi o uputama na pakiranju hrane/pića i naljepnicama s datumima. Ove naljepnice daju datum konzumiranja hrane/pića u svom najboljem izdanju. Ako primijetite da je mnogim namirnicama u vašem frižideru prošao rok za prodaju, dobro je provjeriti jesu li još svježe. Svaku hranu koja je pljesniva, promijenila boju ili ispušta neugodan miris treba odmah baciti.

Nakon odlaganja pokvarene hrane, prebrišite područja na kojima je bila hrana vrućom vodom i sapunom kako biste spriječili širenje bakterija, kako piše Real Simple.

Nakon izlijevanja ili curenja, posebno sirovog mesa ili peradi Kako biste izbjegli čišćenje frižidera češće nego što je potrebno, pazite da svu hranu pohranite ispravno.

Pravilno pohranjivanje hrane prvi je korak da bude što duže svježa i sigurna. Ako hrana nije pravilno pohranjena, može doći do prolijevanja ili curenja, a u tom slučaju zahvaćena područja vašeg frižidera trebat ćete očistiti. Pravilno skladištenje hrane posebno je važno za sirovo meso ili proizvode od peradi, jer svako curenje povezano s tom hranom može uzrokovati širenje štetnih bakterija na druge predmete u vašem frižideru.

Ako primijetite da vam je sirova hrana iscurila, obavezno temeljito očistite zahvaćeno područje toplom vodom i sapunom. Trebali biste ukloniti policu ili ladicu kako biste dovršili postupak čišćenja.

Kako pravilno očistiti frižider?

Bacite svu pokvarenu hranu. Ako niste sigurni je li još uvijek dobra, bolje ju je baciti nego riskirati. Uklonite police, čistače i posude za led. Temeljito ih operite vrućom vodom i deterdžentom. Svi predmeti se zatim mogu isprati otopinom za dezinfekciju. Unutrašnji zidove frižidera i zamrzivača, uključujući i vrata, mogu se prati vrućom vodom i sodom bikarbonom. Poslije biste trebali sve isprati istom otopinom za dezinfekciju. Na kraju, ostavite vrata otvorena oko 15 minuta kako biste omogućili slobodnu cirkulaciju zraka.