navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Omiljeni komadi

Žuljaju vas cipele, pokušajte ovih par trikova da ih razvučete

Još koji dan i stiže nam ljepše vrijeme a samim tim i vrijeme za odbacivanje čizama i kupovinu novih cipela, baletanki i patika.

Objavljeno: 07.03.2022. u 20:47
get url
text

Ali šta ako vas te nove ili pak stare cipele žuljaju? Evo par trikova kako možete da smekšate ili razvučete svoju pbuću.

Pokušajte ih proširiti fenom

Uzmite debele čarape i fen za kosu. Toplina fena će omekšati kožu obuće kako bi se prilagodila vašem stopalu.

Obucite što deblje čarape. Obujte cipele, a zatim ih sušite na srednjoj toploti tridesetak sekundi. Kako ne biste pregrijali samo jedno mjesto ili oštetili kožu, ravnomjerno pomičite fen kako biste ugrijali cijele cipele. Postupak ponavljajte sve dok vašem stopalu ne bude udobno u cipeli.

Širenje ledom

Napunite vrećicu za smrzavanje vodom do trećine. Dobro zatvorite ostavljajući pri vrhu malo mjesta. Stisnite vrećicu kako biste bili sigurni da ne propušta te da neće skvasiti cipele. Stavite vrećicu u cipele pazeći na područje oko prstiju gdje su cipele obično najviše tijesne. Stavite cipele s vodom u zamrzivač dok se voda ne smrzne. Kad se formirao led, možete izvaditi cipele na 20 minuta. Ovu metodu možete ponavljati dok ne dostignete veličinu koja vam odgovara. Naime, voda se širi kad se pretvara u led, a to njeno svojstvo omogućava i proširenje tijesnih cipela.

Kupite kalup za širenje cipela

Koristeći ovaj jednostavan alat izbjegavate moguću štetu na cipelama koje možete povećati u dužinu i u širinu. Dolazi u više oblika za muške i ženske cipele.

Ako nijedna metoda ne uspije potražite pomoć obućara.

Ova je metoda ipak možda najprihvatljivija jer će obućar na profesionalan način pomoći kad su u pitanju kožne cipele.

Da li će se moći razvući i da li će vam odgovarati zavisit će od materijala od kojeg su cipele napravljene, ali osim par maraka koliko ćete dati za uslugu ništa ne gubite, svakako bi vam cipele samo stajale u ormaru a vi biste morali kupiti nove.