navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Istraživanja

Ovo je najčešći uzrok nesuglasica među parovima

Novac je najčešći uzrok nesuglasica i svađa među parovima, pokazalo je britansko istraživanje.

Objavljeno: 15.02.2022. u 17:15
get url
text

Gotovo dvije trećine ili 62 posto ispitanika priznalo je da se s partnerom najčešće svađa zbog nesuglasica oko novca, podaci su firme za pružanje penzionih usluga i ulaganja Royal London.

Najčešći je argument da druga osoba "previše troši", po rezultatima objavljenim uoči Valentinova. Trećina ili 33 posto ispitanika smatra da su nekompatibilni sa svojim partnerom kada je u pitanju potrošnja i štednja, pokazalo je istraživanje.

Svaka četvrta osoba u vezi (24 posto) smatra da se njen partner prema novcu odnosi neodgovorno, a trećina (33 posto) skriva podatke o finansijama od svog partnera. To se odnosi na skrivanje informacija o vlastitoj štednji, ali i o dugovima.

Petina ili 20 posto ispitanika, koji smatraju da im se partner prema novcu odnosi neodgovorno posjeduje "crni fond". Istraživanje je pokazalo i da tri četvrtine (76 posto) parova dio vlastitog novca ili sav prihod čuva na odvojenom bankovnom računu.

Otprilike trećina (35 posto) ispitanika drži sav svoj novac na odvojenim računima, a samo 24 posto parova sav novac ima na zajedničkom računu. Istraživanje je provedeno na 2000 ljudi iz cijeloga Ujedinjenog Kraljevstva.

- Iako tema novca i prihoda nije ni najpopularnija ni najromantičnija među partnerima, ako ne razgovarate o tome šta svako želi sa svojim prihodima i na koji način želi upravljati svojim novcem, to će vjerojatno rezultirati brojnijim međusobnim nesuglasicama - rekla je Sarah Pennells, stručnjakinja za finansije firme Royal London.

Otvoreni razgovor o trošenju novca i o finansijskim ciljevima parovima će pomoći da izgrade financijski sigurnu budućnost.