navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Porodični problemi

Papa o ključnim riječima za uspješan brak: Molim, hvala i izvini

Papa Franjo je u nedjelju rekao da je pandemija pogoršala neke porodične probleme, te je pozvao parove da potraže pomoć i da uvijek pamte tri ključne riječi u braku: "Molim, hvala i izvini".

Objavljeno: 26.12.2021. u 15:47
get url
text

Papa Franjo je napisao pismo bračnim parovima koje je objavljeno u nedjelju, na katolički praznik.

Papa je rekao da namjerava da pismo bude njegov "božićni poklon bračnim parovima."

Pozvao ih je da nastave da rađaju djecu kako bi se borili protiv "demografske zime" koja je u Italiji dovela do jednog od najnižih nataliteta u svijetu.

Prema njegovim riječima, blokade i karantin primorali su porodice da provode više vremena zajedno.

Primijetio je da je takvo nametnuto zajedništvo ponekad testiralo strpljenje roditelja i braće i sestara, a u nekim slučajevima dovelo do stvarnih poteškoća.

- Postojeći problemi su se pogoršavali, stvarajući sukobe koji su u nekim slučajevima postali gotovo nepodnošljivi. Mnogi su čak doživjeli i prekid veze - napisao je papa Franjo.

Podsjetio je roditelje da raspad braka posebno teško pada djeci, koja u roditeljima gledaju kao na stalan izvor stabilnosti, ljubavi, povjerenja i snage.

- Raspad braka uzrokuje ogromnu patnju. Djeca na kraju moraju da trpe bol jer vide svoje roditelje koji više nisu zajedno - rekao je papa Franjo.

Pozvao je roditelje da i dalje traže pomoć kako bi pokušali prevladati sukobe navodeći da oprost liječi svaku ranu.

Rekao je da su tri najvažnije riječi u braku: "Molim, hvala i izvini".

Pozvao je porodice da odlože svoje mobilne telefone za stolom i razgovaraju.

- Tužno je vidjeti porodicu na ručku, svako sa svojim mobilnim telefonom, ne razgovaraju jedni s drugima, svi razgovaraju mobilnim telefonom - rekao je Papa.