navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dobro razmislite

Savjeti stručnjaka: U svađi s partnerom ne koristite riječi "nikad" i "uvijek"

Vjerovatno ste svjesni očitih granica koje u svađi ne treba prijeći, kao što su vrijeđanje, vrištanje i ono veliko: bilo koji oblik fizičkog povređivanja. Ali postoji još jedna suptilnija stvar koju zaista ne biste trebali raditi tokom svađe s partnerom , a stručnjaci kažu da je nevjerovatno česta.

Objavljeno: 16.12.2023. u 22:50
get url
text

- Trebali biste izbjegavati korištenje riječi "nikad" ili "uvijek". Svaki put kad vaš partner zaboravi pokupiti prljave čarape s poda, nemojte odgovoriti s: "Uvijek ostavljaš svoje stvari da leže okolo." Ili kada vam je muka od stalnog ponavljanja, potrudite se da instinktivno ne vičete: "Nikad me ne slušaš!" - kaže za Self Gayane Aramyan, terapeutkinja iz Los Angelesa specijalizirana za veze.

- Ovi apsoluti obično nisu činjenični - kaže Aramyan.

Da se poslužimo prethodnim primjerima, vjerovatno je bilo trenutaka kada vas je partner poslušao ili barem jednom pospremio odjeću s poda.

- Čak i ako su vaše optužbe bile tačne, reći "uvijek" ili "nikad" može dovesti do toga da partner pokrene obrambeni mehanizam, a razgovor ne može biti produktivan kada se bilo koji od partnera brani - dodaje ona.

Teško je aktivno slušati i rješavati problem ako ste usredotočeni na protunapad i obranu. To ne znači da biste trebali isključiti svoje osjećaje. Neslaganja i iskrenost u vezi sa svojim brigama i ljutnjom zapravo mogu pomoći produbiti odnos i zbližiti vas. Međutim, to je samo ako ovim sukobima pristupite pažljivo.

- Učinkovitiji i pažljiviji pristup od napada s "uvijek" ili "nikad" je ako koristite "ja izjave" i preoblikujte svoju frustraciju u zabrinutost umjesto u optužbu - preporučuje Aramyan.

Na primjer, prije nego što partneru zadate muke jer uvijek zaboravlja na izlaske, započnite razgovor s rečenicom: "Stvarno sam se veselila večeri koju si planirao za večeras. Šta se dogodilo?" Ili, ako činite mnogo za njega, a osjećate se podcijenjeno jer mislite da partner ne iskazuje zahvalnost, pokušajte nešto poput: "Osjećam se kao da ne priznaješ trud koji sam uložila u to da provodimo više vremena zajedno. Šta misliš?"

- Na taj način, komunikaciju otvarate iz znatiželje, umjesto da ulazite s pretpostavkom da vaš partner "nikada" ili "uvijek" nešto radi - kaže Aramyan.

Na kraju krajeva, u zdravoj vezi, krajnji cilj rješavanja problema je ojačati vašu vezu, a ne pobijediti u raspravi oko toga ko je u pravu.