navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Porast negativnih emocija

Istraživanja pokazala: Muzika koju slušamo jako je agresivna

AUTOR: Autor: Faktor/Index.hr
Objavljeno: 04.04.2024. u 18:20
get url
text
Stihovi pjesama u posljednjih su 40 godina postali agresivniji i puni nasilja, a tekstovi rap, country, pop, R&B i rock pjesmama postali su jednostavniji i češće se ponavljaju, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports.
U rap muzici uočen je najveći porast agresivnih tekstova i negativnih emocija, dok ih je najmanje uočeno u country pjesmama, rekli su istraživači. Eva Zangerle, docentica na Odsjeku za informatiku Univerziteta u Innsbrucku, smatra da su riječi povezane s gnjevom i ljutnjom u pjesmama možda postale češće jer muzika - kao ogledalo društva - "odražava općenitije promjene u društvu i kulturi".
Analizirano 12.000 pjesama
Profesorica Zangerle i njene kolege analizirali su tekstove 12.000 pjesama na engleskom jeziku objavljenih između 1980. i 2020. godine. Istovremeno su proučili stranice s takvim tekstovima na internetskoj platformi za tekstove pjesama Genius. Tim je otkrio da su općenito tekstovi s vremenom postali jednostavniji i lakši za razumijevanje.
Analiza je pokazala i da se smanjio broj riječi koje se koriste u pjesmama, posebno kada je riječ o rap i rock muzici. Stručnjaci pretpostavljaju da bi to moglo biti posljedica promjene u načinu izvođenja muzike, a pritom misle na sve veći broj pjesama koje se reproduciraju kao pozadinska muzika.
- U posljednjih 40 godina svjedoci smo raznih promjena - od kupovine gramofonskih ploča u trgovinama do mogućnosti izbora među stotinama miliona pjesama na platformama za streaming preko mobilnog telefona - rekla je Zangerle dodavši da je "i to promijenilo način na koji se danas muzika konzumira".
Istraživači su ustanovili i da su tekstovi s vremenom postali emotivniji i ličniji, a da je u rapu primjetno povećanje i pozitivnih i negativnih riječi. Emotivno negativni tekstovi sve su češći i u R&B-ju, popu i country pjesmama.
Analizom stranica na Geniusu tim je otkrio da su se starije rock pjesme birale više od onih novijih, no obrnuto je kod country pjesama. To bi moglo značiti da slušatelji rocka preferiraju tekstove starijih pjesama, a fanovi countryja možda preferiraju tekstove novijih pjesama.
Istraživanje: Osobe mogu postati ratoborne ako slušaju pjesme o nasilju
Komentirajući svoja zapažanja, zaključili su: "Naše istraživanje upućuje na to da u slučaju rapa, rocka i countryja tekstovi imaju važniju ulogu nego u ostalim muzičkim žanrovima i da interes slušatelja za tekstove nadilazi i samo slušanje muzike."
U odvojenom su istraživanju američki naučnici nedavno pokušali utvrditi kako na ispitanike utječu pjesme čiji su tekstovi prožeti nasiljem.
U zaključku studije, objavljene u časopisu Journal of Personality and Social Psychology, stoji da pjesme koje govore o nasilju mogu rezultirati time da osoba iz čista mira postane ratoborna i da joj se jave agresivne misli.
- Jedan od najvažnijih zaključaka ovog i još nekih istraživanja o nasilju u svijetu zabave glasi: tekstovi pjesama snažno utječu na osobu koja ih sluša - kazao je voditelj istraživačkog tima Craig Anderson.
POVEZANO