navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sarajevo

Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH predat na čuvanje originalni rukopis kompozicije "Bistra voda"

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 04.06.2024. u 17:27
get url
text
FOTO: Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH
Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine bogatiji je za nove i značajne eksponate. Radi se o originalnom rukopisu nagrađene kompozicije "Bistra voda" kojom je grupa Regina predstavljala Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu u Moskvi 2009. godine.
Poklonili su i Orden - simbol pjesme "Bistra voda" kojim su članove grupe Regina kao "vojnike ljubavi" odlikovale delagacije drugih zemalja na Eurosongu u Moskvi, 2009. godine.
- Ogromna mi je čast i zadovoljstvo pokloniti Muzeju književnosti i gradu Sarajevu dio nečega što je na najljepši mogući način predstavljalo Bosnu i Hercegovinu i našu kulturu i umjetnost na Eurosongu 2009. - rekao je Aleksandar Čović, kompozitor i autor nagrađene pjesme.
Kompozicija "Bistra voda" dobila je prestižnu nagradu "Marcel Bezençon" koja je dobila naziv po osnivaču i kreatoru festivala. To je prvi i jedini put da je umjetnik iz Bosne i Hercegovine dobio ovu prestižnu nagradu od kad je ona ustanovljena.
Eksponati su pohranjeni u zbirci "Književnost i popularna kultura" koja sadrži dokumentarnu građu i druga svjedočanstva o povezanosti književnosti i popularne kulture u Bosni i Hercegovini, čija je kustosica muzejska savjetnica Amina Abdičević.
Čović je nakon posjete Muzeju i predaje eksponata muzejskoj savjetnici Amini Abdičević u Knjigu utisaka zapisao "Čast mi je bilo posjetiti najljepši muzej na svijetu".
POVEZANO