navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Očuvanje tradicije

Ramiza Milkunić: Bit ću najponosnija kada sevdalinka bude na listi UNESCO-a

Svi u mojoj porodici su muzički obrazovani, oba sina i suprug, a ja sam neko ko dugi niz godina baštini sevdalinku i sve ove godine snimam za arhiv RTV BiH, kaže Ramiza Milkunić

Objavljeno: 31.05.2019. u 21:04
get url
text
Milkunić: Sevdalinka za listu UNESCO-a
Milkunić: Sevdalinka za listu UNESCO-a

Ramiza Milkunić na čelu je festivala "Sevdalinko u srcu te nosim", koji pored muzičkog programa, revijalnog i takmičarskog, njeguje stručni i naučni odnos prema našoj tracionalnoj pjesmi. Rezultat toga je i kandidatura sevdalinke za UNESCO-ovu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva.

- Svi u mojoj porodici su muzički obrazovani, oba sina i suprug, a ja sam neko ko dugi niz godina baštini sevdalinku i sve ove godine snimam za arhiv RTV BiH. Kroz učešće na brojnim festivalima stekla sam  iskustvo u interpretaciji i organizaciji. Mnogo toga mi se nije svidjelo na festivalima i odlučila sam da  osnujemo odruženje, koje će imati cilj da se sevdalinka izvodi na način kako je to nama nekada davno  ostavljeno - priča Ramiza Milkunić.

Tako je nastalo "Udruženje muzičkih umjetnika", ali i festival "Sevdalinko u srcu te nosim", koji iz  godine u godinu raste i od lokalnog je postao regionalni muzički događaj.

- Udruženje je nastalo 2008. godine i vrlo brzo smo napredovali do danas, kada slobodno možemo reći da imamo regionalni značaj. Imali smo jako puno okruglih stolova, tribina na temu sevdalinke, na kojima su učestvovali stručnjaci, koji su svoj cijeli radni vijek posvetili istraživanjima sevdalinke. Dakle, nama je pored izvođenja pjesama, bilo važno da okupimo struku, muzikologe, etnologe, profesore književnosti,  radnike muzeja, arhiva... - kaže Ramiza Milkunić.

Dodaje da je još jedan bitan aspekt edukacija mladih i stvaranje povezanosti mlađih generacija s tradicijom.

- Kroz festival je prošlo više od 300 mladih, s njima smo radili na intelektualnom i korepeticijskom planu. Djeca su jako poštena, hoće da rade, samo ih treba usmjeriti - navodi Ramiza Milkunić.

Kroz stručni rad jednostavno se nametnula želja da se sevdalinka nađe na listi UNESCO-a.

- Udruženje je 16. decembra 2016. godine podnijelo incijativu Ministarstvu civilnih poslova BiH da se sevdalinka stavi na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Dobili smo informaciju da je nadležna komisija tri dana kasnije incijativu prihvatila i proslijedila ju resornom ministarstvu na nivou FBiH. Od tada prikupljamo građu za našu aplikaciju, koja bi vrlo brzo trebala biti kompletirana i poslana UNESCO-u. Bit ću najponosnija, kada svi oni koji sevdalinku osjećaju kao dio svog identiteta, budu mogli da proslave stavljanje sevdalinke na tu listu - govori Ramiza Milkunić.

Sam festival baštini izvođenje sevdalinke u izvornom obliku s velikim narodnim orekestrom u kojem sviraju akademski obrazovani muzičari.

- Sevdalinka je nastajala u bosanskim avlijama kucanjem u saz. To je prilično ravna interpretacija u muzičkom tremolu. Mi i taj dio imamo na festivalu svake godine, dakle zastupljen je saz. Dio tradicionalne sevdalinke postala je i harmonika i mi nastavljamo i u tom pravcu, a za mene je izvorni oblik izvođenje Himze Polovine, Zaima Imamovića... Nadam se da ćemo to i nastaviti raditi još dugo - zaključuje Ramiza Milkunić.

Festival "Sevdalinko u srcu te nosim" bit će održan u Bosanskom kulturnom centru Tuzla od 17. do 19. juna. Prva večer rezervirana je za takmičenje harmonikaša, dan kasnije ne scenu će pjevači sa 12 novih kompozicija, dok je treći dan revijalni, a nastupit će, između ostalih, Halid Bešlić, Nedeljko Bilkić, Snežena Đurišić, Nihad Alibegović i Merima Njegomir.