navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Bajramska priča

Turski pjevač Orhan Çakmak: Bosna je moja druga domovina

Kaže da je pola njegovog srca u Bosni i da, svi njegovi prijatelji znaju, ukoliko bi igrale reprezentacije Turske i Bosne, oni bi uvijek navijao za Bosnu

Objavljeno: 05.06.2019. u 21:30
get url
text

Orhan Çakmak, popularni turski pjevač, se uvijek rado vraća u Bosnu i Hercegovinu i kaže da mu je to druga domovina.

- U Bosnu ne dolazim kao gost već kao domaćin. Država u kojoj žive unuci, preci, Fatih Sultan Mehmeda nama je domovina. Od davnina, prošli smo kroz mnogo toga zajedno i uspostavljene su rodbinske i prijateljske veze i naše kultura, vjera i običaji su isti – priča Çakmak ta Faktor.

Kaže kako voli vidjeti u BiH zaostavštinu Osmanske vlasti, tragove koje su ostavili iza sebe.

- Prema BiH osjećam veliku ljubav jer pazite na tradiciju. Uvijek su mi na umu i Bosna i Bošnjaci, naročito suosjećam zbog teških trenutaka i boli koju ste preživjeli. Od srca želim da Bosanci žive u boljim uslovima i imaju mirniji život – ističe.

Ramazan je, kaže, proveo u radnoj atmosferi, sa puno nastupa i koncerata.

- Ramazan je od Allaha svim muslimanima veliki poklon. Svake sekunde je ovaj mjesec ispunjen rahmetom i bereketom. Kada dođe taj mjesec sretan sam i zahvaljujem Allahu jer mi je dao da doživim još jedan ramazan. Trudio sam se da ga proveem u ibadetu, a onad dođe bajram, također posebni i mubarek dani – kazao je Çakmak.

Posljednjih osam godina bajrame je provodio u Sarajevu, nastojao je kaže, naročito to vrijeme provesti obilazeći porodice šehida, majke koje su ostale bez svoje djece i kojima možda na bajram nema ko pokucati na vrata.

- I u Turskoj se bajrami dočekuju sa velikom radošći. Obilaze se porodica i prijatelji, ljudi idu u svoja rodna mjesta. Svuda su bajramske sofre bogate. Kod nas se na sofri najčešće nađu leblebije, patlidžan, grah i riža. A kad sam u Bosni onda jedem begovu čorbu i burek. Od slatka baklavu i trileće i naravno nezaobilazna bosanska kahva i sok od borovnice. Bosanska baklava je dobra, ali je turska bolja, to moram da priznam – kaže Çakmak kroz smijeh.

Kaže da je pola njegovog srca u Bosni i da, svi njegovi prijatelji znaju, ukoliko bi igrale reprezentacije Turske i Bosne, oni bi uvijek navijao za Bosnu.

Radi na novom albumu koji će, kako kaže, posvetiti majkama šehida.

- Iako ne znam dobro bosanski, u različitim zemljama na koncertima pjevam bosanske pjesme i na taj način približavam ljudima Bosnu. Radim na mnogim projektima kako bi se pomoglo Bosni i njenom narodu. Do sada smo "ispisali" puno pozitivnih priča i tako ćemo i nastaviti. U Bosnu ću uvijek rado dolaziti, kao svoj na svome – zaključuje Çakmak.