navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ujedinjeni kroz ples

Ulaz na predstave besplatan: Dani savremenog plesa u Sarajevu od 18. do 22. juna

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 10.06.2024. u 21:42
get url
text
FOTO: Udruženje "Živimo balet"
Udruženje za afirmaciju baletne umjetnosti i savremenog plesa "Živimo balet" iz Sarajeva zajedno sa Institutom za umjetničku igru iz Beograda, održat će II Dane savremenog plesa pod nazivom "Ujedinjeni kroz ples" od 18. do 22. juna u bh. prijestolnici. 
Program će otvoriti predstava "Darija" iz Francuske. U pitanju je solo plesni performans  Sophie Bocquet. Predstavu će izvesti na scenu Sarajevskog ratnog teatra SARTR sa početkom u 20 sati. 
- Udruženje "Živimo balet" osnovano je 2020.godine i već petu godinu, zajedno sa svojim partnerima iz regiona, pa i Evrope, afirmiše umjetničku igru, i baletnu umjetnost kao bazu za sve vrste plesova. Veoma je važno za cijelu Bosnu i Hercegovinu, da i na ovaj način održavajući "Dane savremenog plesa - Ujedinjeni kroz ples" kao jedan od projekata prije svega stvaramo interesovanje za ovu vrstu umjetničke igre.
Pričinjava nam veliko zadovoljstvo, što ove godine pored gostiju iz regiona, pa i kolegice iz Francuske u sklopu "Dana" učestvovati i naše kolege iz Narodnog pozorišta sa dvije predstave "Bolero" i "Karmen", kao i mlada kolegica Sara Đurić sa predstavom "Žena", koja je također ispred Bosne i Hercegovine - poručuju.
Partneri u projektu su: JU Narodno pozorište, Sarajevski ratni teatar, Pozorište mladih Sarajevo, uz koorganizatora Instituta za umjetničku igru iz Beograda.
Nakon predstave iz Francuske na repertoaru su: 
19.06.2024. u 19.30 sati - Balet Narodnog pozorišta BIH- "Bolero" i "Karmen"
20.06.2024. u 20 sati - Crna Gora i Makedonija - plesna predstava "Jezgr(o)" - Sarajevski ratni teatar
20.06.2024. u 20.20 sati - Srbija - "Kinetički crtež" - Sarajevski ratni teatar
21.06.2024. u 20 sati - Srbija - predstava "Na koncu" - Pozorište mladih Sarajevo
22.06.2024. u 20 sati - BIH - predstava "Žena" - Pozorište mladih Sarajevo
Ulaz za posjetioce svih pet dana savremenog plesa u Sarajevu je besplatan, osim predstave koja je na repertoaru Narodnog pozorišta "Carmen i Bolero".
POVEZANO