navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisno je znati

Kad pegla ostavlja mrlje na odjeći: Očistite dno aparata uz pomoć samo dva sastojka

Ako često peglate odjeću vjerovatno ste primijetili da se dno pegle vremenom zaprlja i pojave se tamno smeđe ili crne, ponekad i ljepljive mrlje.

Objavljeno: 23.04.2022. u 08:12
get url
text

Najčešće je razlog nakupljanje prašine, ulja i vlakana s tkanine, zbog čega je važno redovno čistiti dno pegle.

- Čista se ploča za peglanje treba glatko kretati po odjeći, bez povlačenja i ostavljanja tragova - kažu stručnjaci iz jedne kompanije koja proizvodi pegle, a savjetuju i kako očistiti ploču bez puno muke i novca, piše Express.

Za manje intenzivno čišćenje preporučuju jednostavnu mješavinu sapuna i vode. Sve što trebate je izribati peglu spužvom umočenom u vodu sa sapunom, no napominju i da ne koristite grubi dio spužve jer bi mogao oštetiti ploču pegle.

Što se tiče tvrdokornih mrlja, bezbojno sirće i pasta za zube mogli bi pomoći.

Pasta za zube

Ako ploča i dalje nije čista nakon vode i sapuna, stručnjaci kažu da bi pasta za zube mogla pomoći ukloniti preostale mrlje.

Prije nego što počnete, najbolje je isprobati metodu na vrlo malom dijelu ploče prije čišćenja ostatka. Kada se pegla osuši uzmite malo paste za zube i istrljajte je po cijeloj površini ploče, koristeći staru krpu.

Zatim očistite pastu za zube vlažnom spužvom ili krpom.

Bezbojno sirće

Pomiješajte jednaku količinu sirćeta i soli u loncu. Lagano zagrijte smjesu, no nemojte je prokuhati. Uzmite gumene rukavice i umočite spužvu u smjesu. Nježno trljajte mrlje na ploči kako biste ih uklonili.

Isto kao i s pastom za zube, preporučuje se da prvo isprobate na malom dijelu ploče pegle prije nego što nanesete na cijelu.