navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Razvoj najmlađih

Kako na djetetu prepoznati koji mu vitamin nedostaje

Ako se dijete žali na bolove u stomaku, nesanicu, malaksalost... nedostaje mu vitamina B12

Objavljeno: 24.01.2020. u 18:16
get url
text

Vitamini su vrlo važni za normalan razvoj djeteta, jer se njihovo tijelo i dalje razvija i raste. Zato je važno prepoznati koji vitamini im nedostaju i na koji ih način nadoknaditi.

Vodič u nastavku pomoći će vam u tome:

Vitamin D

Djetetu nedostaje vitamina D ako primijetite grčeve u mišićima, otežano disanje, nizak rast ili odgođeni rast zuba. Protiv nedostatka vitamina D borite se tako što ćete upotpuniti prehranu mališana s više mlijeka, sira, jogurta i jaja, ali i tako što će dijete provoditi više vremena na suncu.

Vitamin A

Djetetu nedostaje vitamina A ako primijetite da je ono stalno umorno i slabo, da je puno smršalo ili mu opada kosa. Namirnice poput mrkve, jaja i sira pomoći će u rješavanju ovog problema.

Vitamin B12

Ako se dijete žali na bolove u stomaku, nesanicu, malaksalost... nedostaje mu vitamina B12.

Vitamin B6

Znakove nedostatka vitamina B6 primjetit ćete ako se pojavljuju tegobe poput proljeva, anemičnost, hiperaktivnost i problemi s ponašanjem. Nedostatke vitamina B nadoknadit ćete ako povećate unos mesa, ribe, jaja, mlijeka, orašastih plodova i sira.

Vitamin C

Djetetu nedostaje vitamina C ako primijetite da ima bolove u zglobovima, suhu kožu, slab apetit ili da mu često curi krv iz nosa. Vitamin C nadoknadit ćete mu namirnicama poput limuna, narandže, jagoda, paradajza, kivija i brokule.