navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Da vam pomognemo

Muku mučite sa flekama na odjeći: Ova četiri trika brzo uklanjaju mrlje od voća

Tokom ljeta najviše jedemo svježe voće, pa su fleke od neizbježne, i često ih sa odjeće ne može skinuti ni kvalitetan deterdžent.

Objavljeno: 02.07.2021. u 21:31
get url
text

Sočno voće najčešći je razlog zbog kojeg je mnoga odjeća bačena ili nepravedno "osuđena" samo za kuću.

Međutim, i voćne fleke mogu nestati ako se tretiraju na pravi način.

Predstavljamo vam pouzdanu i isprobanu metodu za uklanjanje ovakvih fleka.

Tajna je u prokuhanoj vodi

Najbolji način za uklanjanje fleka od voća je prokuhana voda i, što je najbolje od svega, ništa ne košta. Što brže budete reagovali, rezultati će biti bolji.

Napunite džezvu vodom i stavite je na ringlu, kao kada kuhate kafu.

Dok čekate da voda prokuha, nježno protrljajte fleku čistom krpom. Nemojte prejako trljati tkaninu kako fleka ne bi prodrla još dublje.

Izvrnite odjevni predmet kako biste fleku prelili iznutra na spolja, jer će tako fleka izaći iz tkanine. Potom ga rastegnite preko veće posude, da bude što zategnutiji.

Kada voda prokuha prosipajte je iz džezve na što većoj udaljenosti od tkanine, kako biste izbacili fleku sa što više prokuhane vode. Nastavite da prelivate sve dok fleka ne nestane.

Probajte sa sirćetom

Ponekad su fleke od bobičastog voća toliko uporne, pa ne nestaju lako. Tada je potrebno potopiti fleku u posudi punoj sirćeta, nakon standardnog prelivanja prokuhanom vodom.

Ostavite odjeću potopljenu sat, potom je isperite i ostavite da se osuši. Sunce će poboljšati istjerivanje fleke kao i izbacivanje mirisa od sirćeta.

Šta može pasta za zube

Ako niste uspjeli skinuti fleku nakon svih ovih koraka, vrijeme je da iskoristite tehniku sa pastom za zube.

Isperite odjevni predmet hladnom vodom, a potom prstima utrljajte pastu za zube na mesto gdje je fleka. Koristite tehniku pritiskanja više nego trljanja. Isperite i okačite da se suši.

Pomoći će i limun

Ako niste u prilici da prokuhanom vodom ili pastom za zube skinete fleku, probajte sa limunom.

Iscijedite sok pola limuna pravo na fleku, a potom lagano limunom protrljajte mjesto gdje se fleka nalazi, pa zložite suncu što je više moguće kako bi mrlja brže nestala.