navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Savjeti

Pred sezonu grijanja: Kako najlakše ukloniti prašinu iz radijatora

Majstori za grijanje kažu kako prašina koja se nakuplja unutar radijatora zadržava toplinu, a to u konačnici znači kako ćete morati potrošiti više na zagrijavanje prostorije.

Objavljeno: 05.10.2021. u 08:03
get url
text

Stoga, obavezno redovno usisavajte radijatore jer će to pomoći, ne samo u zaštiti od alergija, nego i da vaše grijanje uvijek radi na optimalnom nivou.

Budući da se topli zrak diže, a hladni pada, on sa sobom vuče prašinu i tako se nakuplja u unutrašnjosti radijatora.

Vanjske površine rebrastih, pločastih i cijevnih radijatora treba održavati blagim sredstvima koja neće oštetiti njihovu površinu.

Ukoliko imate radijator izrađen od posebnih materijala, oni ponekad zahtijevaju specijalna sredstva za održavanje jer se često sastoje od različitih materijala, pa se držite uputa.

Prvi korak u čišćenju radijatora je usisavanje kojim ćete očistiti prašinu sa, oko i ispod radijatora, a ako imate posebne nastavke možete pokušati usisati i dublje dijelove radijatora.

Dobra ideja je uzeti i specijalne četke s uskim nastavkom koji možete gurnuti direktno u radijator ili iza njega kako biste uklonili prašinu.

Za teško dostupne dijelove isprobajte i sljedeći način: na vrh drugog štapa stavite krpu koju ćete dobro pričvrstiti i zatim gurajte po stažnjem dijelu radijatora. Ponavljajte to na svakom dijelu radijatora sve dok ne uklonite prašinu.

Savjet više: prašinu možete ukloniti i iznutra i sa stražnje strane radijatora uz pomoć fena. Dakle, samo usmjerite fen na utore na vrhu hladnjaka i uključite. Ostaci prašine na taj će se način spustiti na pod, no prije nego što krenete sa čišćenjem obavezno zaštitite podnu oblogu.