navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisni savjeti

Psihologinja kaže da je ovaj način odgoja najbolji za tinejdžere generacije Z

Poznato je da tinejdžeri misle da su najpametniji i da već sve znaju te zbog toga ne podnose savjete drugih ljudi, posebno roditelja.

Objavljeno: 08.02.2024. u 13:51
get url
text

Osim za tinejdžere, ovo vrijedi i za djevojke i mladiće generacije Z koji su u ranim dvadesetima. Ali, ponekad mali savjeti mogu biti od velike pomoći.

Studija iz decembra 2023. vezana za roditeljstvo i odgoj pokazala je da je moguće natjerati tinejdžere i dvadesetogodišnjake da cijene neželjene savjete roditelja, ali samo ako je komunikacija dvostrana. Psihologinja Whitney Waugh za New York Post rekla je da ova tehnika djeluje, ali ključno je saslušati djecu.

- Roditelji koji žele učinkovito podržati svoju djecu na prijelazu u mladu odraslu dob, mogu to učiniti tako da prvo potvrde njihov stav o određenoj stvari. Mladi će ljudi vjerovatno bolje prihvatiti savjete svojih roditelja ako se osjećaju viđenim i slušanim, a ne kontroliranim - objasnila je Waugh.

Dodala je da je roditeljstvo doživotna avantura koja ne završava kada djeca napune 18 godina i odu na fakultet. 

Istraživači sa Univerziteta California-Riverside utvrdili su da mladi generacije Z često prihvaćaju roditeljske savjete, ali samo ako vjeruju da se poštuje njihova sloboda i autonomija.

Istraživanje provedeno na 194 odrasle osobe u dobi od 18 do 25 godina utvrdilo je da mladi prihvaćaju savjete, ali samo ako roditelji podržavaju njihovu autonomiju.

Waugh kaže da slušanje problema odrasle djece može pomoći roditeljima da zaobiđu neke od zamki helikopterskog roditeljstva. Također ističe da je važno izbjegavati konstantno davanje savjeta.

- Teško je biti roditelj jer osjećate svaku negativnu emociju koju osjeća vaše dijete, a vaša reakcija je da uskočite sa savjetom. No, pretjerano podržavanje djece u područjima koja su već savladala može rezultirati oštrom i neželjenom reakcijom - pojasnila je.

Napominje da ovo djeci šalje poruku da nisu dovoljno sposobna koliko bi trebale biti u ovoj dobi. Zbog toga se osjećaju kao da uvijek moraju biti savršeni i živjeti prema standardima roditelja, što može utjecati na njihov uspjeh u budućnosti.

- Ako djecom stalno upravljaju roditelji, teško će ostvariti svoj puni potencijal i biti neovisna - rekla je Waugh.

Dakle, iako mladi često odbijaju savjete, istraživanja pokazuju da se to može promijeniti s pomoću dvostrane komunikacije i razumijevanja.