navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sprečavanje zaraze

Stručnjaci tvrde: Ne treba dodatno brisati ambalažu iz prodavnica, ali otkrivaju šta je puno važnije od toga

Američka državna agencija za hranu i lijekove (FDA) iznijela je podataka da nema stvarnog rizika zaraze koronavirusom putem pakiranja iz prodavnica i dostavljenih paketa.

Objavljeno: 24.04.2020. u 16:31
get url
text

"Želimo vas uvjeriti da nema dokaza da su ljudska ili životinjska hrana i pakiranja hrane povezana s prijenosom COVID-19" - napisala je agencija na Twitteru, a prenio je CNN.

Jamie Lloyd-Smith jedan je od naučnika koji su učestvovali u analizi koliko virus SARS-CoV-2, koji izaziva COVID-19, ostaje na raznim površinama.

Mali rizik da ostanu na namirnici

Unatoč tome što je istraživanjem utvrđeno da se virus zadržava na kartonskim površinama do 24 sata te na metalu i plastici do dva do tri dana, Lloyd-Smith ne pere pakiranja namirnica iz prodavnica ili dostave.

- To ne činim. Prema svojim rukama ponašam se kao da su potencijalno kontaminirane dok baratam namirnicama i vadim ih iz ambalaže i uvijek ih operem kad završim s tim poslom - kaže Lloyd-Wright.

Virolog dr. John Williams, koji je proučavao koronaviruse desetljećima, također nije zabrinut.

- Mi malo kuhamo hranu u kući, malo naručujemo za naš dom prepun studenata koji su se vratili iz koledža. I ne brišemo pakiranja iz restorana – kaže Williams.

Lloyd-Smit ističe da su izgledi da neko ostavi dovoljno virusa na nekoj namirnici ili pakiranju vrlo mali, i on na gleda kao na hipotetski rizik.

- Prema tome, pažljiv sam, uvijek ću oprati ruke, ali ne posmatram to kao da zrači virusima – kaže Lloyd-Smith.

Njegov savjet za postupanje promijenio bi se, kaže Lloyd-Smith, kada bi se radilo o starijoj osobi ili onoj narušenog imuniteta.
- Jednostavna i razumna mjera predostrožnosti za namirnice koje ne moraju u frižider je tada ostaviti ih da stoje jedan ili više dana netaknute prije nego što ih otpakujete. Takav postupak znatno bi smanjio količinu eventualne kontaminacije – dodao je.

Sunce može umrtviti virus

Zabrinutost zbog mogućeg prijenosa virusa preko raznih površina pojavila se u martu kada je objavljena studija u časopisu “New England Journal of Medicine”.

- Studija je pokazala da se pod određenim uvjetima u laboratoriji, koji su na neki način umjetni, SARS-CoV-2 zadržava do tri sata u aerosolima, do četiri sata na bakru i do 24 sata na kartonu te do dva do tri dana na plastici i nehrđajućem čeliku - kaže Lloyd-Smith.

Eksperiment nije uzeo u obzir druge faktore koji mogu umrtviti virus, poput sunca ili dezinficijensa niti je određivao promjenu količine virusa s vremenom, kaže Lloyd-Smith.

Stručnjak za sigurnost hrane sa Univerziteta Sjeverna Karolina, Benjamin Chapman, upozorava da ulogu igraju i temperatura, vlaga, te koliko je bilo virusa na početku.

- Količina virusa SARS-CoV-2 relativno brzo se smanjuje u poređenju sa primjera radi norovirusom koji opstaje danima u dovoljnoj koncentraciji da zarazi drugu osobu - kaže virolog John V. Williams iz Univerzitetske bolnice u Pittsburghu.

Pranje ruku je važnije

Williams se dodao da je studija pokazala da se broj koronavirusa smanjio stotinu puta na kartonu tokom osam sati.

- To znači da je 99,9 posto virusa nestalo nakon osam sati, a isto se odnosi i na čelik ili plastiku – istakao je Williams.

Ako se želite usmjeriti na nešto što će stvoriti presudnu razliku, stručnjaci savjetuju da je važnije fanatično prati ili dezinficirati ruke nakon svakog mogućeg kontakta s koronavirusom.

- Ako ipak strahujete zbog rizika kontaminacije namirnica, tada dezinficirajte ambalažu izvana. Izgledi da dobijete virus na taj način ipak su vrlo, vrlo mali. Neki ljudi žele nositi i tregere i kaiš za hlače kako im ne bi pale, zar ne – dodao je Williams.