navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dobro je znati

Svakodnevno ih koristite: Ovo su najveća žarišta klica u vašem domu

Žarišta klica u domu mjesta su koja koristimo svakodnevno, a rijetko kada bismo pomislili da bi nam mogli ugroziti zdravlje.

Objavljeno: 30.01.2022. u 17:17
get url
text

Zbog toga je vrlo važno znati koja su to mjesta kako biste ih redovno čistili.

Kućni ured

Tastatura računara

Jedete li ponekad dok radite za računarom? To nikako nije dobra ideja. Ako mrvice hrane zapadnu duboko između tipki, mogu predstavljati plodno tlo za razvoj klica, pa čak i nakon što prebrišete tastaturu, a to može utjecati na vaše zdravlje.

Kako biste riješili problem, redovno je čistite. To možete činiti svakog jutra, prije korištenja računara, mekanom pamučnom krpom natopljenom sredstvom za čišćenje ili pak vlažnim maramicama. Još bolje, prestanite jesti za radnim stolom. Koristite trpezarijski ili kuhinjski sto koji tome i služi. Osim toga, tako ćete se usredotočiti na obrok, pa ćete jesti sporije i više uživati u hrani.

Prekidači i kvake

Dodirujemo ih na svim mjestima u kući, ali ako u vaš kućni office dolaze i klijenti, onda je mogućnost unosa novih klica još veća. Potvrđeno je kako je mala vjerovatnoća da će se COVID-19 prenijeti putem dodirivanja određenih površina, međutim - tako možemo dobiti druge infekcije, primjera radi, gripu. Tokom sezone gripe važno je da se ove površine svakodnevno čiste, a ako je neki od članova porodice zaražen tada treba koristiti i sredstva na bazi alkohola.

Dnevna soba

Kauč

Jedno nedavno istraživanje pokazalo je da kad sjednemo na kauč, može uslijediti neugodno iznenađenje. Težina našeg tijela lansira čestice prašine koje se iz kauča dižu u zrak. U česticama prašine može se nalaziti plijesan, kao i patogene klice koje se rasprše te ih u obliku aerosola udišemo.
Kako biste kontrolirali količinu prašine u kauču, redovno ga usisavajte, a preporučuje se i da ga barem jednom sedmično prebrišete vlažnom krpom.
Na spužvicu nanesite pjenu koju ćete napraviti tako što ćete deterdžent pomiješati s malo tople vode i zatim ga zapjeniti rukom.

Daljinski upravljač

Ovo je predmet koji se vrlo često dodiruje te je vjerovatno jedan od najvećih izvora klica u dnevnoj sobi. Očistite ga barem jednom sedmično suhom mekanom pamučnom krpom na koju ste nanijeli sredstvo za čišćenje, ili antibakterijskim vlažnim maramicama. Nakon brisanja, a prije upotrebe, sačekajte da se potpuno osuši - ovo vrijeme sušenja važno je i kako biste dali dovoljno vremena sredstvu za čišćenje da uništi klice.

Kućna teretana

Utezi za fitness

Čak i ako jedini koristite utege, možete se zaraziti vlastitim klicama. Oko 30 posto ljudi u disajnim putevima nosi bakteriju Staphylococcus aureus, što može izazvati infekcije ako putem znoja ona dospije na otvorenu ranu ili posjekotinu od brijanja. Kako ovaj mikrob može preživjeti na čvrstim površinama, preporučuje se redovno čišćenje fitness opreme i prije i nakon uporabe.

Flašica za vodu

Ako je redovno punite, a ne perete je svakodnevno, flašica za vodu može biti idealna podloga za razvoj klica.
U studiji koja je uporedila čistoću korištenih i nekorištenih flašica koje su upotrebljavali vježbači u teretani, primijećeno je da je 90 posto korištenih flašica kontaminirano patogenim bakterijama poput Staphylococcus aureus i E.coli.

Zato redovno perite flaše za vodu, bilo ručno ili u mašini.