navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Visoke temperature

Treba li bebama davati vodu tokom vrućina?

Vrućine donose puno problema kad je riječ o bebama i maloj djeci. Ključno je držati ih u hladu, ali i pravilno ih odjenuti za spavanje. Uz to, mnogi roditelji brinu hoće li njihovo dijete dehidrirati.

Objavljeno: 26.07.2021. u 08:25
get url
text

Bebe i dojenčad posebno su izloženi riziku od dehidracije jer imaju malu tjelesnu težinu i osjetljivi su čak i na male količine izgubljene tekućine.

Koja tekućina treba bebama?

Prema British Nutrition Foundation, isključivo dojena djeca ne trebaju vodu dok ne počnu jesti čvrstu hranu, što je otprilike do šestog mjeseca života.

- Bebe mlađe od šest mjeseci, ako su isključivo dojene, ne trebaju vodu. Njihove potrebe za tekućinom zadovoljit će majčino mlijeko. Možda će tokom vrućeg vremena dojiti više nego obično - kaže medicinska sestra Kathy Crew za Manchester Evening News.

Bebe koje se hrane adaptiranim mlijekom možda će trebati vodu tokom vrućeg vremena, ali preporučljivo je o tome posavjetovati se s pedijatrom.

Kakvu vodu mogu piti?

Ako bebama mlađima od šest mjeseci dajete vodu, onda bi to trebala biti ohlađena prokuhana voda iz česme.

Znakovi dehidracije kod beba

Do dehidracije dolazi kad tijelo gubi više tekućine nego što se unosi. Bebe mogu biti dehidrirane ako imaju utonulu fontanelu na glavi, imaju malo ili uopće nemaju suza kad plaču, imaju manje mokrih pelena ili su pospane.

Šta učiniti ako beba dehidrira?

Dehidrirano dijete ne smije odjednom popiti veliku količinu vode. Umjesto toga, treba im dati razrijeđenu otopinu za rehidraciju. Možda će vam za unošenje tekućine trebati kašičica ili šprica.

Ako se ne liječi, dehidracija može biti prilično ozbiljna. Javite se najbližem doktoru i posavjetujte o daljnjim koracima.