navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
O novoj turneji benda

Bebek otkrio da se vidio sa Bregovićem, pa poručio: Ne spadam u njihovih 50 godina

Naučio sam prvu veliku životnu lekciju: "Koga nema, bez njega se može" ili u mome slučaju, "Ako ih nema, bez njih se može i mora". Ja odavno i sada, živim u svom prekrasnom novom svijetu i vremenu, naveo je Željko Bebek

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 23.04.2024. u 08:36
get url
text
Željko Bebek
Željko Bebek
Željko Bebek na društvenim mrežama prisjetio se rada u bendu "Bijelo dugme".
Otkrio je da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji, ali to se neće desiti.
- Uvijek, pa i nakon 50 godina, osjećam uzbuđenje prisjećajući se početaka priče o neponovljivoj grupi "Bijelo dugme" o kojoj odavno svi znaju sve. Trenutak te 1974. godine bendu i pojedinačno, bio je to početak profesionalne karijere, ali i nešto puno, puno više. Najprije odajem puno poštovanje onima kojih više nema, a bez kojih ne bi bilo grupe "Bijelo dugme": Goran Ipe Ivandić, Vlado Pravdić, Laza Ristovski... U početku, bilo nas je pet, i još neki s kojima je ta priča bila lijepa. Bebek, Bregović, Ipe Ivandić, Vlado Pravdić, Redžić, pa onda Mića i Điđi. Ma bilo nas je i još: Sanjin, Ljubiša, Mute i Garo - navodi Bebek.
Onda se, dodaje, "dogodila 1984. kada su Goran i dečki odlučili što su odlučili".
- Ko zna zašto, ali to sada nije važno. Sve su veze prekinute. Ja sam maknut iz benda. Nisam više bio jedan od njih. Znali su to i oni i publika i svi mediji. Ondašnji i današnji. Zato ja ne spadam u njihovih 50 godina. Meni su od tada ostale i neke lijepe uspomene, ali i svijest o novoj realnosti. Ja sam naučio prvu veliku životnu lekciju: "Koga nema bez, njega se može" ili  u mome slučaju, "Ako ih nema, bez njih se može i mora". Ja odavno i sada, živim u svome prekrasnom novom svijetu i vremenu. Prije mjesec dana, nakon punih 20 godina, bio sam na jednom ručku. U Zagrebu. Goran i ja. U društvu smo bili, direktor Croatia Recordsa, Goranov saradnik i moj sin Zvone. Goran i ja smo razmijenili mišljenja o nekim ključnim pitanjima, o temi zajedničkih nastupa. Taj sam razgovor zaključio jasnim odgovorom: Ne želim vam se pridružiti. Idemo svaki svojim putem! (Kao i do sada). Tu se više nema šta reći. Ne bi bilo korektno iznositi pojedinosti jer taj razgovor, kao i razgovori sa posrednicima ranije, bili su zatvoreni za javnost - navodi Bebek.
Ističe da "najavljenu turneju doživljava kao zabavu na kojoj će Goranovi izabranici sa željom da im bude lijepo pokušati buditi sjećanja na neka druga, ranija vremena".
- Ja im svima želim uspješno putovanje, dok Goranu čestitam 50-godišnjicu muzičke karijere. U toku je godina u kojoj sa velikim zadovoljstvom već iza sebe imam veliki broj koncerata na mojoj turneji - "Bebek 50 godina karijere". Naravno da me prati bend sjajnih mladih muzičara i među njima, već petu godinu, moj sin Zvone Bebek. Turneja je u toku, a najljepši i najvažniji koncerti su do sada održani u Skoplju, Torontu, Chicagu, New Yorku, Sydneyju, Melborneu, Zagrebu, Londonu, Mariboru i Splitu..., a do kraja godine ćemo održati još puno koncerata širom Hrvatske, regije i svijeta. Uskoro izlazi i album Bebek - 50 godina. Stoga, vidimo se na koncertima - napisao je Bebek na društvenim mrežama.
Podsjetimo, "Bijelo dugme" će 11. maja održati koncert u Domu mladih u Sarajevu.
POVEZANO