Bivši kuhar britanske kraljevske porodice, Graham Newbould, u novom dokumentarcu "Secrets of the Royal Kitchen" otkrio je da je jedna od najneočekivanijih zabrana ona o posluživanju hrane s oštrim rubovima.
Naime, prema vjerovanju, kada bi do Kate Middleton ili princa Williama došao pravougaoni sendvič, smatralo bi se da osoba koja ga poslužuje želi propast monarhiji.
- Članovi kraljevske porodice nikad ne jedu četvrtaste sendviče jer tradicija kaže da svako ko im daje hranu sa šiljatim rubovima pokušava srušiti britanski tron - kaže bivši kraljevski kuhar koji je proveo dvije godine radeći u Buckinghamskoj palati i šest godina u Kensingtonskoj palati.
Pritom nijednom nije pripremio četvrtaste sendviče za preminulu kraljicu Elizabetu, navodi Express.co.uk.
Umjesto toga, kraljica je preferirala okrugle sendviče u kojima bi uživala uz popodnevni čaj.
Četvrtasti sendviči nisu jedina hrana koja se mora naći izvan kraljevskog jelovnika. Na zabranjenoj listi je i bijeli luk.
- Pretpostavljam da je bijeli luk zabranjen zbog žgaravice i podrigivanja - ranije je otkrio kuhar John Higgins, a ovu zabranu potvrdila je i kraljica Camilla 2018. godine kada je gostovala u australskom MasterChefu.
- Bijeli luk je zabranjen zato što smeta prilikom razgovora, zanimalo je voditelja, a Camilla je potvrdila:
- Tako je. Uvijek se klonimo bijelog luka.
Članovima kraljevske porodice zabranjeno je i konzumiranje školjki kako bi se izbjeglo trovanje hranom.
Bivši batler kralja Charlesa, Grant Harrold, otkrio je:
- Kada jede, kraljevska porodica mora biti oprezna sa školjkama zbog mogućeg trovanja. Vrlo je razuman potez odustati od morskih plodova kada obavljate javne dužnosti. Ne želim da član kraljevske porodice ima ozbiljnu reakciju na trovanje hranom. Pogotovo ako su na inozemnoj turneji - kazao je Harrold.
Kralj Charles je u međuvremenu protjerao foie gras sa svih jelovnika u kraljevskim rezidencijama zbog neetičnog načina nastanka tog specijaliteta.
Foie gras se proizvodi od abnormalno povećane pačije ili guščije jetre prisilnim hranjenjem životinja.
Ovo gurmansko jelo nadaleko je priznato kao jedna od najskupljih svjetskih delicija.