navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Umjetnička karijera

Lijepa Turkinja nije jedina slavna u porodici, i njena sestra je uspješna

Canan Uzerli starija je dvije godine od sestre Meryem Uzerli te se nije opredijelila za glumu, nego za muziku, i to jazz. Ima svoj bend, s kojim uspješno nastupa u Njemačkoj

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 13.06.2024. u 11:39
get url
text
Meryem Uzerli
Meryem Uzerli
Turska glumica Meryem Uzerli, najpoznatija je po ulozi sultanije Hurem u popularnoj seriji "Sulejman Veličanstveni", a često pokazuje idilične prizore iz privatnog života, no rijetko se pohvali sestrom koja isto tako ostvaruje umjetničku karijeru.
Canan Uzerli starija je dvije godine te se nije opredijelila za glumu, nego za muziku, i to jazz. Ima svoj bend, s kojim uspješno nastupa u Njemačkoj.
Kad je riječ o muzičarima koji su je inspirirali, kaže da su to Carol Kidd, Cat Stevens, Zeki Müren, Sezen Aksu, Candan Ercetin, Sertab Erener, Loreena Mc Kennith, Noa i Azam Ali, ali voli i Schubertove skladbe, kao i portugalski fado, naročito izvedbe Amalije.
Uvijek je "u potrazi za novim blagom i muzičkim svjetovima".
- Naš otac bio je zaljubljenik u muziku, a imao je veliku kolekciju ploča i izvrstan muzički ukus. U našoj se kući stalno slušala muzika. Tako sam pomnim slušanjem naučila potpuno uroniti u muzičke svjetove i upiti ih. Pritom smo puno pjevali s roditeljima. Pohađala sam Waldorfsku školu u Kasselu, gdje se posebna pažnja pridavala muzičkom i umjetničkom razvoju. Svirala sam violinu u orkestru i pjevala u horu. Ako postoji nasljeđe talenta, pradjed s majčine strane bio je violinist, a baka Njemica pjevala je cijeli život u horu kao sopranistica - izjavila je Canan.
Canan je 2009. završila Konzervatorij za tursku muziku u Berlinu, u kojem je usavršavala tursko umjetničko pjevanje, a prošle jeseni održala je koncert u raskošnoj novoj dvorani hamburške Elbphilharmonie.
Canan je aktivna na Instagramu, a većinom su njene objave vezane uz nastupe.
Nađu se na njemu i fotografije s najmilijima - roditeljima i mlađom sestrom - čime često raznježi fanove.
Zanimljivo je da je za pjesmu "Zaman" koristila kadrove iz privatne arhive, pa se u spotu mogu vidjeti malene Canan i Meryem kako se igraju.