navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Finansijski je najuspješniji

Moglo bi vas iznenaditi koji glumac se smatra najuspješnijom zvijezdom vesterna

AUTOR: Autor: Faktor/Index.hr
Objavljeno: 20.04.2024. u 08:48
get url
text
Kada je riječ o vesternima, većina bi pomislila da su John Wayne, otac vesterna, i Clint Eastwood, ikona muževnosti, najuspješnije zvijezde ovog žanra. No, statistika pokazuje drugačije.
Ipak, finansijski najuspješnija zvijezda vesterna je Kevin Costner. Costnerovi vesterni zaradili su više od 551 miliona dolara širom svijeta, a najuspješniji od njih bio je "Ples s vukovima" (Dances with Wolves) iz 1990. godine, koji je zaradio 424 miliona dolara.
U poređenju s Costnerom, John Wayne zaradio je 169,4 milionaa dolara na svojim najvećim hitovima, a Eastwood 275 miliona dolara.
"Ples s Vukovima" osvojio je čak sedam Oscara i mnogi vjeruju da je zaslužan za oživljavanje vesterna u devedesetima. Druga dva vesterna na kojima je Costner zaradio vrtoglave iznose su "Divlja prostranstva" (Open Range) i "Silverado". Isto tako, glumac je poznat i po vestern seriji "Yellowstone", za koju je u 2022. godini bio plaćen 1.3 miliona dolara po epizodi.
Costnera ćemo uskoro gledati u vesternu "Horizon: An American Saga", koji će imati premijeru na Filmskom festivalu u Cannesu 19. maja. 
POVEZANO