Čak i nakon svih ovih godina ne mogu zamisliti ništa ugodnije od kuhanja - kaže najslavnija britanska slastičarka i kuharica Mary Berry, koja 24. marta slavi 90. rođendan.
Povodom velike godišnjice, ova autorica više od 70 kuharica i slavna televizijska ličnost, kojoj je kraljica Elizabeta II dodijelila titulu Dame, dala je veliki intervju britanskom
Vogueu, čije štampano izdanje izlazi u aprilu.
Mary Berry publika poznaje kao strogu članicu žirija TV slastičarskog showa "The Great British Bake Off", kod nas prevedenog kao "Dobar, bolji, najbolji..."
Mary koja je i danas vrlo aktivna, otkrila je da će na proslavi rođendana, naravno, biti obilje kolača i šampanjca.
Na pitanje koja joj je najdraža torta, odgovorila je:
- Možda je malo otrcano, ali nema ništa bolje od Victoria sandwicha. Riječ je o jednostavnoj torti od biskvita s punjenjem po želji. Jer, kako se kaže, najjednostavnije je najbolje - kazala je slavna kuharica.
Vrhunska kuharica, vlasnica pravog kulinarskog imperija koji joj je donio milionsko bogatstvo zahvaljujući kuharicama (kojih je diljem svijeta prodala više od 12 miliona), brojnim TV emisijama i vlastitoj liniji posuđa, nije lako došla do slave i uspjeha.
Rođena u pitoresknom Bathu na jugoistoku Engleske, četiri godine prije izbijanja Drugog svjetskog rata, u dobi od 13 godina oboljela je od dječije paralize i jedva preživjela.
Zbog bolesti je provela tri mjeseca izolirana u bolnici, a o tom je iskustvu rekla kako ju je razdoblje prisilnog odvajanja od porodice očvrsnulo i naučilo da iskoristi svaku priliku koja joj se pruži.
Zbog bolesti je imala iskrivljenu kičmu te slabiju i tanju lijevu ruku. No to je nije omelo da se posveti svojoj najvećoj ljubavi - kulinarstvu.
Nakon završene srednje škole, studirala je ugostiteljstvo na Bath College of Domestic Science, a potom otišla u Pariz, gdje je studirala na prestižnoj kulinarskoj školi Le Cordon Bleu.
Nakon Pariza stigla je u London, gdje se zaposlila u nizozemskoj kompaniji Dutch Dairy Bureau za distribuciju mliječnih proizvoda, a potom je počela raditi kao istraživačica i kušačica recepata za PR tvrtku Benson‘s.
Od tada je kuhala za razne kompanije i organizacije povezane s hranom, a 1966. postala je gastro urednica u časopisu Domaćica.
Tako je krenula njezina bogata i uspješna karijera.
Prvu kuharicu, "The Hamlyn All Color Cookbook", objavila je 1970. godine, a 1994. pokrenula je vlastiti asortiman proizvoda za kuhanje sa svojom kćerkom Annabel.
No koliko joj je poslovna karijera bila u zamahu, privatni život obilježila joj je tragedija s kojom se teško miri bilo koji roditelj.
U braku s Paulom Hunningsom, prodavačem knjiga, dobila je troje djece: Thomasa (58), Williama i Annabel (55).
Sina Williama izgubila je kada je imao 19 godina.
Poginuo je u saobraćajnoj nesreći dok je zajedno sa sestrom, koja je ostala nepovrijeđena, krenuo po knjige za fakultet posudivši očev automobil.
Prije tri godine slomila je kuk u svom vrtu, ali ni to je nije zaustavilo. I dalje igra kriket, voli se lijepo odijevati, a naročito je privlače crno-bijele kreacije modne kuće Valentino i blejzeri cvjetnih uzoraka, kojih, prema vlastitom priznanju, ima više od pedeset.
U modu se zaljubila tek prije petnaestak godina, kada je počela snimati show "The Great British Bake Off". Tako je, sasvim slučajno, u zlatnim godinama ušla na listu najbolje odjevenih Britanki.
Ima vrlo prepoznatljiv stil koji se temelji na jarkim bojama i cvjetnim uzorcima, baš poput proljeća, doba godine u kojem se rodila i koje voli.
Nosi odjeću iz Max&Spencera i Zare, ali voli i elegantne toalete za crveni tepih.
Česta je gošća glamuroznih događanja, pa i onih na kojima učestvuje kraljevska porodica s kojom je vrlo bliska.
A ona je i dalje kraljica kuhinje, koja s jednakom strašću kao i svih ovih godina smišlja recepte, nesebično ih dijeli i kuha za svoju veliku porodicu.
Slavlje njenog velikog okruglog rođendana, kaže, trajat će cijelu godinu.
- Volim partyje, volim ljude i slavit ću s porodicom i prijateljima koliko god bude trebalo - kazala je Mary Berry.