navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Indonezija

Sedmero djece štedjelo skoro godinu da bi kupilo kurban za Bajram

Njihov uspjeh motivirao je i drugu djecu, ali i roditelje

Objavljeno: 12.08.2019. u 10:28
get url
text

Sedmero djece iz Bogor Cityja, u Indoneziji, štedjelo je novac tokom godine kako bi kupili kurban za Bajram. Djeca uzrasta od osam do 18 godina tokom deset mjeseci odvajali su novac da bi kupili kravu koja će biti žrtvovana za Kurban-bajram.

Muhammad Antoni (12) je jedno od te djece, a svoju priču podijelio je s novinarom AA. Dodao je kako je ideja u septembru prošle godine potekla od njihovog prijatelja Abu Bakara Sidika (13). Tada su se dogovorili da će svako od njih štedjeti 10.000 rupija (0,7 dolara) skoro deset mjeseci.

Priznao je kako je u početku bilo 13 djece i da su namjeravali kupiti dva kurbana, ali je samo sedmero djece, Antoni (12), Abu Bakar Sidik (13), Zhilal (11), Syauqi (11), Fauzan (11), Sukatma (12) i Yudi (18), uspjelo na kraju uštedjeti za kurban. Velika podrška su im bili i roditelji. Čak i majka od Fauzan, Yani Maryani, bila je voljna pomoći djeci u njihovoj namjeri da prikupe novac.

Antoni dodaje kako su u junu 2019. uspjeli uštedjeti 1.477 dolara. Tim novcem su kupili kravu tešku 425 kilograma koja je koštala oko 21 milion rupija, a čak im je i prodavac dao popust koji je bio dirnut naporima djece da na vrijeme skupe novac za kurbana.

-Dao nam je popust od milion rupija - rekao je Antoni uz osmijeh.

Dodao je kako je njihov uspjeh da kupe kravu bio podsticaj drugoj djeci, a već je 14 djece počelo štedjeti novac kako bi sljedeće godine mogli kupiti kurban. Syam Makmur, roditelj jednog od sedmero djece, ponosan je zbog njihove odlučnosti. Dodao je kako su njihovi napori bili inspiracija i za odrasle.

-Zahvalan sam i ponosan zbog njihove ideje. Ni svi roditelji nisu poput njih - kaže Syam.