Sarajevo će ovog ljeta dobiti novo kino Cineplexx sa osam kino dvorana opremljenih najsavremenijom tehnologijom.

Novo multipleks kino u završnoj je fazi izrade, a nalazi se na Marijinom Dvoru i prostire se na 5.000 kvadratnih metara.

- Totalna investicija, bez troškova zemljišta premašuje 10 miliona KM. Projekat spajan rad i stručnost lokalnih kompanija s Internacionalnom tehnologijom poput Barco Laser Film projektora, Dolby Atmos tehnologijom koja pruža trodimenzionalni zvuk, Real D ultimate screen tehnologijom za bistru sliku i najbolji RealD 3D sistem. Ovaj portfelj tehničke opreme bit će uzbudljiv za naše posjetitelje kao i internacionalne reditelje i producente koji će posjetiti Sarajevo Film Festival. Cineplexx će uskoro prižiti kinematografsko uzbuđenje u Mostaru i Banjoj Luci - kazao je Christof Papousek, managing partner i finansijski direktor Cineplexxa i Constantin Film grupacije.

Direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Miro Purivatra najavio je da će Cineplexx u Sarajevo donijeti potpuno novi doživljaj filma i novi dimenziju kino kulture.

- Osam kino dvorana, više od 1.000 sjedišta, najsavremenije tehnologije dostupne na kino-prikazivačkom tržištu, ogroman su korak naprijed u razvoju filmskog tržišta Bosne i Hercegovine. Deset naših festivalskih programa bit će smješteno ovdje, očekujemo hiljade gledalaca. Također ove godine imat ćemo i Dane SFF-a u Mostaru - najavio je Purivatra.

Rasim Bajrović, vlasnik i direktor Europe organizacije, istakao je da se otvaranjem kina otvaraju i nova radna mjesta, posebno za mlade.

Predstavnici medija, brojni zvaničnici i gosti, obišli su i veliku dvoranu 1, koja će ujedno biti i najveća sala novog multipleksa Cineplexx.