navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Otkrivamo

Aca Lukas im "ukrao" pjesmu, spojili folk i heavy metal: Rule opet sa "Nervoznim poštarom"

Ova jedinstvena grupa uspjela je sredinom 80-ih godina prošlog vijeka spojiti heavy metal i folk

Objavljeno: 09.10.2019. u 20:01
get url
text

"Nova godina kuca na vratima", "Sarajevo, slatki dome moj", "Salko dinamitaš", "Ja živim sam", "Cirkus Kolorado", samo su neke od pjesama "Nervoznog poštara" koje su i danas veoma slušane.  Ova jedinstvena grupa uspjela je sredinom 80-ih godina prošlog vijeka spojiti heavy metal i folk, a glavni krivac za nastanak grupe je idejni tvorac doktor Fadil Šabović.

- Ideju za bend dobio sam radeći kao ljekar u stanici Hitne pomoći u Busovači, kada sam pijanom čovjeku šio ranu. Pijanac je glasno pjevao narodne pjesme, dok ga je za ruku držala pjevačica iz obližnje kafane, u kojoj se prije toga ozlijedio u tuči. Tada mi je sinulo da je ljudima trebao žešći narodnjak od onog kojeg su imali i rodila se ideja o Nervoznom poštaru. Potom sam upoznao poznatog pjevača novokomponovane narodne muzike Rustema Nezirovića Ruleta i jednog od najpoznatijih sarajevskih heavy metalaca i izrađivača gitara iz tog perioda, Nikolu Nidžu Mitrovića. Ostalo je historija – prisjeća se za Faktor Fadil Šabović.

Prvi album "Vazda - gazda" snimili su za zagrebački Jugoton, a nakon pobjede na festivalu narodne muzike "Ilidža '85" stekli su veliku popularnost.

- Sa pjesmom "Sarajevo, slatki dome moj" uvjerljivo smo osvojili prvo mjesto sa 91 posto glasova publike, što je jedinstven slučaj u historiji tog festivala. Odmah nakon pobjede na festivalu, Rule napušta bend u potrazi za solo karijerom, a zamjenu sam našao u Nusretu Doličaninu, što je pomoglo bendu da nastavi dalje zacrtanim putem – nastavlja Šabović.

Fadil Šabović

Od 90-ih do danas grupa je nekoliko puta prestajala s radom i ponovo se okupljala, a početkom 2017. godine definitivno su se vratili na scenu albumom "Nervozni poštar 2017". Današnju postavu, pored Fadila Šabovića koji je zadužen za pisanje kompozicija, čine pjevač Nusret Doličanin Nuki, Dragan Ðurdelija Gago, Siniša Cekić, Dušan Simić, Goran Mladenović i Dušan Kolarević.

- Polako pripremamo novi CD na kojem će se naći pjesma koju će interpretirati zajedno Nusret Doličanin Nuki i Rustem Nezirović Rule. Sigurno da će se to dopasti fanovima Nervoznog poštara. Izdavač bi trebao biti Croatia Records. "Poštar" ima svoje fanove širom regiona. Teško je zamisliti svadbu bez našeg hita "Ženim se", a novije generacije ne znaju da je "Ja živim sam" naša pjesma, a ne Ace Lukasa – kaže na kraju Fadil.