Ako ne volite zimu i bijeli pokrivač, a zaljubljenici ste visokih temperatura, posebno tokom ljeta, odnosno, voljeli biste da vam sunce sija svaki dan u godini, jug Turske je idealno mjesto za vas. Uz to, ako ste avanturiste i zaljubljenici u historiju, onda dva grada- Adanu i Tarsus ne možete zaobići.

Gradovi nevjerovatne ljepote i visokih palmi, smješteni su u Čukurovoj ravnici, nekadašnja Cecilija, u blizini Sredozemnog mora. Direktan let iz Sarajeva ne postoji- iz Istanbula presjedate za Adanu, od koje je Tarsus udaljen 28 kilometara, gdje možete stići lokalnim busem.

Adana je jedan od ekonomski najrazvijenijih gradova u Turskoj i šesti je po broju stanovnika (2,2 miliona), dok je Tarsus znatno manji, sa oko 245.000 stanovnika.

Oba grada su kroz historiju svjedočila susretu različitih civilizacija. Naseljavali su ih razni narodi: Hetiti, Asirci, Perzijanci, Heleni, Rimljani, Bizantijci, Arapi, Ermeni, Seldžuci i Osmanlije. Prvi tragovi postojanja naselja na prostoru današnje Adane potiču iz paleolita, a u Tarsusu su pronađeni tragovi prahistorijskih naselja koja potječu iz neolitskog i ranog bronzanog doba.

Tarsus je bio glavni grad rimske provincije Cilicije, a također i veoma važan grad u antičkom i srednjovjekovnom periodu. Ovo historijsko mjesto, na ušću rijeke Berdan u Sredozemno more, poznato je po rođenju apostola Pavla, autora Novog zavjeta, tu je živio i Bilal ibn Rebbah, prvi mujezin poslanika Muhameda, s.a.v.s., te Daniel, poslanik kojeg spominje Biblija. Tarsus je poznat i po prvom susretu rimskog vojskovođe Marka Antonija i egipatske kraljice Kleopatre, pa su danas jedna od najstarijih gradskih znamenitosti Kleopatrina vrata. Evlija Čelebija ih opisuje u svojim putopisima.

U blizini Tarsusa, nalazi se poznata pećina Ashabul-kehf, koja se spominje u Časnom Kur’anu. Vjeruje se da su u toj pećini spavali mladići koji su se sklonili od vladara i naroda koji je imao drugačija vjerska ubjeđenja (Kur'an, sura Kehf). Oni su bili vjernici i pobunili su se protiv idolopoklonstva i okrutnosti paganskog kralja.

Adana se može pohvaliti antičkim gradom Anavarza, koja je poznata kao mjesto gdje je nastala prva cesta sa dvije trake na svijetu, koja je bila postavljena na stubovima, i prostirala se na 2.700 metara. Od nje su danas, nažalost, ostale samo ruševine, pronađeno je 1.360 stubova, ali, u toku je restauracija.

Također, u Adani se nalazi i najstariji most na svijetu koji je dao sagraditi car Hadrijan (Taş Köprü), a prema pričama koje smo slušali na licu mjesta, djelimično datira i iz vremena vladavine bizantijskog cara Justinijana I (6. stoljeća). Iznenađujuće, most je u jako dobrom stanju.

Nedaleko od njega, nalazi se i puno mlađi, ali ništa manje vrijedan most Varda. Njegova funckija nije da spaja obale rijeke, ali to ga ne čini ništa manje važnim, niti atraktivnim. Riječ je o mostu na kojem je upucan i sa kojeg je pao najpoznatiji tajni agent na svijetu James Bond. Ako ste gledali film "Skyfall" iz 2012. godine sa Danielom Craigom, onda vam je jasno o čemu govorimo. A prije njega, na istom mostu, vrtoglave scene snimao je i Jackie Chan.

Kroz Adanu protiče i najduža rijeka u Turskoj, modrozelena Sejhan (560 kilometara) koja svojom ljepotom izaziva divljenje kod posmatrača, a neodoljivo podsjeća na našu Neretvu. Na njene obje strane izgrađen je i najveći park u Republici Turskoj.

U parku je, krajem dvadesetog stoljeća izgrađena i Sabandži džamija koja može da primi 28.500 klanjača.

Adana je i mjesto gdje se orijent i zapad savršeno slažu. Grad je to moderne infrastrukture, dok je čaršija zadržala svoj autentični izgled iz vremena Osmanlija. U Adani možete pronaći tradicionalne restorane, ali i McDonald's i Starbucks, a tu su i Hilton i Šeraton veliki hotelski kompleksi.

Ono što je zajedničko za oba grada, i Adanu i Tarsus, su tradicionalna turska jela i slatkiši kao što su: baklave, lokumi, humus - namaz od lelblebija, šalgam– repa iz turšije, tantuni – sendvič punjen grilovanim mesom i džezerije (cezerye) - slatkiš napravljen od karamelizovane šargarepe sa orasima ili pistacijama i posut kokosom. Specijalitet Adane je kebab, zapravo, ovo jelo je nastalo upravo u ovom gradu neprolazne ljepote.
Također, kao i bilo gdje u Turskoj, tako i u ova dva grada postoje mnogi spomenici posvećeni velikom turskom vođi Mustafi Kemalu Ataturku. U Adani postoji i muzej "Ataturk".