navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Jug Turske

Adana i Tarsus- gradovi gdje su se susretale civilizacije, i gdje sunce sija tokom cijele godine

Ako ne volite zimu i bijeli pokrivač, a zaljubljenici ste visokih temperatura, posebno tokom ljeta, odnosno, voljeli biste da vam sunce sija svaki dan u godini, jug Turske je idealno mjesto za vas. Uz to, ako ste avanturiste i zaljubljenici u historiju, onda dva grada- Adanu i Tarsus ne možete zaobići.

Objavljeno: 12.02.2020. u 10:04
get url
text
Adana: Stari dio grada

Gradovi nevjerovatne ljepote i visokih palmi, smješteni su u Čukurovoj ravnici, nekadašnja Cecilija, u blizini Sredozemnog mora. Direktan let iz Sarajeva ne postoji- iz Istanbula presjedate za Adanu, od koje je Tarsus udaljen 28 kilometara, gdje možete stići lokalnim busem.

Adana je jedan od ekonomski najrazvijenijih gradova u Turskoj i šesti je po broju stanovnika (2,2 miliona), dok je Tarsus znatno manji, sa oko 245.000 stanovnika.

Oba grada su kroz historiju svjedočila susretu različitih civilizacija. Naseljavali su ih razni narodi: Hetiti, Asirci, Perzijanci, Heleni, Rimljani, Bizantijci, Arapi, Ermeni, Seldžuci i Osmanlije. Prvi tragovi postojanja naselja na prostoru današnje Adane potiču iz paleolita, a u Tarsusu su pronađeni tragovi prahistorijskih naselja koja potječu iz neolitskog i ranog bronzanog doba.

Tarsus je bio glavni grad rimske provincije Cilicije, a također i veoma važan grad u antičkom i srednjovjekovnom periodu. Ovo historijsko mjesto, na ušću rijeke Berdan u Sredozemno more, poznato je po rođenju apostola Pavla, autora Novog zavjeta, tu je živio i Bilal ibn Rebbah, prvi mujezin poslanika Muhameda, s.a.v.s., te Daniel, poslanik kojeg spominje Biblija. Tarsus je poznat i po prvom susretu rimskog vojskovođe Marka Antonija i egipatske kraljice Kleopatre, pa su danas jedna od najstarijih gradskih znamenitosti Kleopatrina vrata. Evlija Čelebija ih opisuje u svojim putopisima.

U blizini Tarsusa, nalazi se poznata pećina Ashabul-kehf, koja se spominje u Časnom Kur’anu. Vjeruje se da su u toj pećini spavali mladići koji su se sklonili od vladara i naroda koji je imao drugačija vjerska ubjeđenja (Kur'an, sura Kehf). Oni su bili vjernici i pobunili su se protiv idolopoklonstva i okrutnosti paganskog kralja.

{$galerijaFotografija}

Adana se može pohvaliti antičkim gradom Anavarza, koja je poznata kao mjesto gdje je nastala prva cesta sa dvije trake na svijetu, koja je bila postavljena na stubovima, i prostirala se na 2.700 metara. Od nje su danas, nažalost, ostale samo ruševine, pronađeno je 1.360 stubova, ali, u toku je restauracija.

Također, u Adani se nalazi i najstariji most na svijetu koji je dao sagraditi car Hadrijan (Taş Köprü), a prema pričama koje smo slušali na licu mjesta, djelimično datira i iz vremena vladavine bizantijskog cara Justinijana I (6. stoljeća). Iznenađujuće, most je u jako dobrom stanju.

Nedaleko od njega, nalazi se i puno mlađi, ali ništa manje vrijedan most Varda. Njegova funckija nije da spaja obale rijeke, ali to ga ne čini ništa manje važnim, niti atraktivnim. Riječ je o mostu na kojem je upucan i sa kojeg je pao najpoznatiji tajni agent na svijetu James Bond. Ako ste gledali film "Skyfall" iz 2012. godine sa Danielom Craigom, onda vam je jasno o čemu govorimo. A prije njega, na istom mostu, vrtoglave scene snimao je i Jackie Chan.

Kroz Adanu protiče i najduža rijeka u Turskoj, modrozelena Sejhan (560 kilometara) koja svojom ljepotom izaziva divljenje kod posmatrača, a neodoljivo podsjeća na našu Neretvu. Na njene obje strane izgrađen je i najveći park u Republici Turskoj.

U parku je, krajem dvadesetog stoljeća izgrađena i Sabandži džamija koja može da primi 28.500 klanjača.

Adana je i mjesto gdje se orijent i zapad savršeno slažu. Grad je to moderne infrastrukture, dok je čaršija zadržala svoj autentični izgled iz vremena Osmanlija. U Adani možete pronaći tradicionalne restorane, ali i McDonald's i Starbucks, a tu su i Hilton i Šeraton veliki hotelski kompleksi.

Ono što je zajedničko za oba grada, i Adanu i Tarsus, su tradicionalna turska jela i slatkiši kao što su: baklave, lokumi, humus - namaz od lelblebija, šalgam– repa iz turšije, tantuni – sendvič punjen grilovanim mesom i džezerije (cezerye) - slatkiš napravljen od karamelizovane šargarepe sa orasima ili pistacijama i posut kokosom. Specijalitet Adane je kebab, zapravo, ovo jelo je nastalo upravo u ovom gradu neprolazne ljepote.
Također, kao i bilo gdje u Turskoj, tako i u ova dva grada postoje mnogi spomenici posvećeni velikom turskom vođi Mustafi Kemalu Ataturku. U Adani postoji i muzej "Ataturk".

 

Adana i Tarsus-12.02.2020.
1 od 53
left-arrowright-arrow