navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Bh. glumac

Adnan Omerović nominovan za najboljeg glumca na prestižnom venecijanskom filmskom bijenalu

Film "Najsretniji čovjek na svijetu" u takmičarskoj kategoriji "Horizonti" venecijanskog filmskog bijenala nominovan je u kategoriji za najbolji film, dok je glumac Adnan Omerović nominovan za najboljeg glumca, a nominovane su još i scenaristica Elma Tataragić i glumica Jelena Kordić Kuret.

Objavljeno: 18.08.2022. u 21:33
get url
text

"Najsretniji čovjek na svijetu" je koprodukcijsko djelo Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Danske, Belgcegovine, a bosanskohercegovački producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred producentske kuće Pro.ba. Scenarij za ovaj film napisala je scenaristica Elma Tataragić, a film je režirala rediteljica Teona S. Mitevska iz Sjeverne Makedonije.

U okviru programa Horizonti bit će dodijeljene nagrade za najbolji film, za najboljeg reditelja ili rediteljicu, za najbolji scenarij, te nagrade za najbolju glumicu i najboljeg glumca.

Radnja filma se odvija oko susreta Asje (Jelena Kordić Kuret) i Zorana (Adnan Omerović). I dok Asja vjeruje da će upoznati muškarca svog života, ona zapravo upoznaje svog neprijatelja. Zoran na susretu ne traži ljubav, nego oprost za nedjelo koje je napravio tokom rata.

Uloge u filmu "Najsretniji čovjek na svijetu" ostvarili su i glumci: Izudin Bajrović, Mona Muratović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Siniša Vidović i Kemal Rizvanović.

Adnan Omerović je stalni član ansambla Narodnog pozorišta Tuzla, ali ostvaruje i značajne uloge u domaćoj i svjetskoj filmskoj industriji. Do sada je igrao u mnogim velikim produkcijama, poput "Život je čudo" Emira Kusturice, "The Prosecutor the Defender the Father and His Son" Iglike Trifonove, "Papagajka" Emme Rožanski, "The Confidence Man" i "Wedding Preparations in the Country" Kourosa Alaghbanda, "Investiogations of a Dog" Aleksandre Niemczyk, "Sympathie pour le Diable" Guillaumea de Fontenaya i drugih.

Venecijansko bijenale se otvara 31. avgusta i trajat će do 11. septembra, a film "Najsretniji čovjek na svijetu" premijerno će biti prikazan 2. septembra, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Tuzla.