navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sarajlija sa kruzera Artania

Adnan Žiga: Sve je lakše kada mi je zapjevao Halid Bešlić

Naše ambasade vode brigu o Bosancima i Hercegovcima širom svijeta, a na različite načine pokušavaju da im pomognu u ovim teškim vremenima pandemije koronavirusa.

Objavljeno: 13.04.2020. u 08:21
get url
text

Među 450 članova posade na njemačkom kruzeru "Artania", usidrenom u luci "Freemantle" u Zapadnoj Australiji, nalazi se i Sarajlija Adnan Žiga. Unuk poznatog sarajevskog mesara Hame Hamzića kaže da brod već 20-ak dana odbija da isplovi iz luke, jer među posadom ima zaraženih koronavirusom.

- Sada je sve dobro. Situacija se popravlja. Među putnicima je bilo dosta zaraženih i oni su svi, kako propisi nalažu, smješteni u bolnicu. I 50-ak zaraženih članova posade su smješteni u posebne kabine i o njima se brinu doktori sa kruzera. Još nije poznato kada će brod da isplovi. Ako sve bude kako treba, 18. aprila biamo mogli da napustimo kruzer - kazao nam je jutros Žiga.

On već četiri godine radi na kruzeru i na "Artani" obavlja poslove supervizora u restoranu.

- Artani mi je postao kao drugi dom. Svako putovanje kruzerom je poseban doživljaj. Nažalost, ovo mi neće biti u lijepom sjećanju. Sigurno je da će koronavirus ostaviti negativan utjecaj na sve vrste turizma, a moja želja je da i dalje putujem i radim na kruzerima. Nakon 18. aprila namjeravam otputovati u Njemačku, gdje je sjedište moje kompanije i nakon toga moći ću planirati dalje svoj život – nastavlja ovaj Sarajlija.

Žiga u društvu Halida Bešlića

Ističe veliku zahvalnost ambasadi BiH u Australiji, na čelu s ambasadorom Mirzom Hajrićem, koja im je se stavila na uslugu za sva pitanja i eventualnu pomoć. Kako kaže, u slobodno vrijeme kojeg sada ima na pretek najčešće gleda filmove i sluša muziku.

- Rodbina i prijatelji iz Sarajeva me stalno zovu. Posebno mi je drago što me nazvala naša legenda Halid Bešlić koji mi je zapjevao Miljacku. Bešlić je bio dobar prijatelj sa mojim rahmetli dedom Hamom, za kojeg kaže da je bio jedan od najvećih gospodina u Sarajevu. Često se Halid druži i sa mojim ocem i amidžom. Često smo zajedno provodili večeri u Začinu kod našeg Hame Čelića. Puno sam poželio šeher i jedva čekam da sve prođe i da lijepo sjednem sa društvom i proveselim se na pravi način – kaže na kraju Žiga.