navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisno

Ako želite kožu sačuvati od starenja, onda poslušajte ove savjete

Osim prirodnog, postoje i drugi razlozi koji ubrzavaju starenje naše kože. Naravno da svi želimo mladoliku i kožu bez bora koliko god duže je to moguće, a ovo su razlozi zašto nam se ta želja nekad ne ostvari: 

Objavljeno: 25.01.2022. u 17:22
get url
text

1. Pijete puno kafe

Mnogi ne mogu zamisliti dan bez šoljice tople kafe, ali prečesto uživanje u kafi može učiniti da koža izgleda starije. Budući da je kafa diuretik, lagano dehidrira tijelo, što zauzvrat utječe na kožu, čineći je naboranom. Instant kafa je bolja opcija jer sadrži manje kofeina od obične kafe.

2. Trljate oči

Budući da je koža ispod očiju vrlo tanka i nježna, trljanje može oštetiti krvne žile, što dovodi do tamnih krugova. Kontinuirano trljanje također može olabaviti kožu oko očiju i istegnuti tkivo, što dovodi do bora kojih se vrlo teško riješiti.

3. Spavate na stomaku

Kada spavate na stomaku, lice je gurnuto uz jastuk, zbog čega koža formira okomite bore. A, ako tako spavate svaku noć te se bore pojačavaju i na kraju mogu postati trajne.

4. Koristite šminku za zaštitu od sunca

Iako mnogi proizvodi za šminkanje sadrže SPF, oni ne mogu zamijeniti kvalitetnu kremu za sunčanje. Štetne UV zrake odgovorne su za nevjerojatnih 80 posto znakova starenja kože, uključujući bore i hiperpigmentaciju.

5. Ližete usne

Lizanje usana može privremeno djelovati umirujuće, ali dugoročno će uzrokovati da nježna koža na usnama postane ispucana i dehidrirana. Slina sadrži enzime koji mogu isušiti usne i oštetiti njihovu zaštitnu barijeru, piše Bright Side.