Njemačka kancelarka prije tri dana je proslavila 65.rođendan, a neke činjenice iz njenog života prilično su iznenađujuće

1. Njeno djevojačko ime je Angela Kasner, dok je prezime Merkel "uzela" od prvog muža.

2. Nijemci je od milja zovu Mama.

3. Dok je studirala, Markel je radila kao barmen na studentskim disko zabavama.

4. Diplomirala je fiziku, a doktorirala kvantnu hemiju. Neki kažu da je uspjeh postigla zato što problemu pristupa iz naučnog, analitičkog ugla.

5. Nakon što se razvela od svog prvog muža, živjela je u ilegalnom stanu u blizini željezničke stanice. Na njen trideseti rođendan, otac joj dolazi u posjetu i razočarano joj govori: "Nisi baš daleko dogurala!"

6. U noći kada je pao Berlinski zid, novembra 1989. godine, Angela Merkel imala je 35 godina. Da bi proslavila taj veliki događaj, otišla je u saunu, kasnije malo prošetala i popila jedno pivo. Brzo se vratila kući kako bi se odmorila jer sutra je bio radni dan. Svi ostali u Njemačkoj bili su ekstazi koja je trajala do jutra.

7. Kako prenose mediji, njen suprug, Joakim Zauer je profesor na berlinskom univerzitetu. Ne voli publicitet pa se čak nije ni pojavio na njenoj inauguraciji 2005. godine. Voli operu i šetnju, a vozi se jeftinim avioletovima čak i onda kada mu je dozvoljeno da putuje sa Angelom zvaničnim avionima. Zbog njegovog interesovanja za operu, a nedostatka istog za javnost, Nijemci ga zovu "Fantom iz opere".

8. Merkel je dobra kuharica. Voli da pravi kolače od šljiva i često je viđena kako kupuje namirnice u supermarketu. Ima običaj da svako jutro svom mužu spremi doručak.

9. Priča se da živi u iznajmljenom stanu sa svojim mužem, profesorom kvantne fizike i da uživa da kuha čorbu od krompira.

10. Još 1995. godine je ujeo pas i tada je razvila jak strah prema ovim životinjama. Priča se kako je Putin prilikom njenih službenih posjeta često upoznavao sa svojim kućnim ljubimcima, psima.

11. Merkel je luda za fudbalom i često ulazi u muške svlačionice kako bi im čestitala pobjedu. Priča se kako je prilikom jedne takve iznenadne posjete, slučajno vidjela golog Bastiana Schweinsteigera.

12. Posljednjih mjeseci je primjećeno izrazito loše zdravstveno stanje Angele Merkel. Prilikom službenih posjeta, kancelarku je obuzela drhtavica koja je bila vidljiva i koja je poprilično trajala. Nijemci sumnjaju ili da Angela ima rane znake Alchajmera ili da je u pitanju alkoholizam.