Holivudska glumica Angelina Jolie najavila je da će napustiti funkciju ambasadorice dobre volje Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR).

U zajedničkoj pisanoj izjavi na web stranici UNHCR-a objavljeno je da Jolie želi da se više bavi humanitarnom pomoći i pitanjima ljudskih prava.

Istaknuto je da će Jolie nastaviti da se bavi problemima izbjeglica i raseljenih lica, te da će nastojati da u svojim budućim radovima dopre do što većeg broja glumaca.

Jolie, čiji su stavovi sadržani u izjavi, izjavila je da je do sada imala privilegiju da drži brojne terenske misije pri UNHCR-u kao ambasadorica dobre volje.

- Nastavit ću da dajem sve od sebe da podržim izbjeglice i druge raseljene civile. Nakon 20 godina rada pod okriljem UN-a, mislim da je vrijeme da stupim u direktan kontakt sa izbjeglicama i lokalnim organizacijama i pokušam pronaći rješenja - kazala je Jolie.

Ističući da je Jolie važan partner UNHCR-u, visoki komesar UN-a za izbjeglice Filippo Grandi rekao je: "Zahvalni smo na njenoj decenijama služenja, posvećenosti i stvaranju promjene za izbjeglice. Podržavam njenu odluku da promijeni svoj stav i vjerujem da osjetljivost na izbjeglice će uvijek postojati u njenom srcu."

Angelina Jolie, koja je započela aktivnosti humanitarne pomoći u UN-u 2001. godine, imenovana je za ambasadoricu dobre volje UNHCR-a 2012. godine.

Izvor: Anadolija