navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sudbonosni susret

Argentinca ljubav dovela u Podgoricu: Zavolio Crnu Goru i otvorio argentinsku kafanu

Kada je prije nešto više od 13 godina upoznao djevojku iz Crne Gore tokom odmora u Barseloni, Argentinac Joe Altgelt nije ni slutio da će to biti prekretnica u njegovom životu i da će Buenos Aires zamijeniti Podgoricom.

Objavljeno: 14.02.2021. u 10:25
get url
text

Ovaj simpatični Argentinac danas je vlasnik prvog argentinskog restorana u Crnoj Gori, zavolio je kako kaže državu i ljude u Crnoj Gori i kroz kuhinjske specijalitete danas želi da približi ukuse Latinske Amerike svojim novim sugrađanima.

Ekipa Anadolu Agency posjetila je Joa u njegovom restoranu u Podgorici. U ambijentu koji priliči duhu Latinske Amerike, Joe je dao svoj maksimum da atmosfera u restoranu, muzika, enterijer i hrana budu takvi kao da ste u Buenos Airesu ili nekom drugom argentinskom gradu.

Slučajni susret

Životna priča Joa Altgelt je zanimljiva. Od slučajnog upoznavanja djevojke iz Crne Gore na odmoru u Španiji, do odluke da dođe da živi u Crnu Goru i danas bude vlasnik restorana.

- Stigao sam u Crnu Goru prije 13 godina. Oženio sam Crnogorku Milicu, imam dva sina. Nije lako, dolazim iz Argentine, koja je ogromna zemlja u odnosu na malu Crnu Goru, ali eto, može da se čovjek navikne. Nije lako bilo naučiti jezik. To mi je oduzelo dosta vremena, ali dajem sve od sebe - kaže Joe, koji je veoma dobro savladao crnogorski jezik.

On sada lako komunicira s gostima restorana. Odluku da krene u ugostiteljski biznis donio je nakon što su iz Argentine stigli brat i dva ujaka. Tada su, kako kaže Joe, odlučili da otvore "argentinsku kafanu".

- Ovdje sam već 13 godina i prije godinu dana su iz Argentine stigli moj rođeni brat i dva ujaka. Tada smo odlučili da nas četvorica otvorimo restoran u Podgorici. To je jedna vrsta argentinske kafane, sada imamo i kuhinju, tako da smo sada donijeli ukus Latinske Amerike ovdje - ističe Joe.

Nakon otvaranja restorana shvatili su da u Crnoj Gori žive latinoamerikanci iz Ekvadora, Perua i Bolivije.

Koronavirus utiče na poslovanje

Ipak, otvaranje restorana desilo se u ekonomski teškom periodu, u jeku koronavirusa.

- Mi smo otvorili restoran krajem augusta prošle godine i situacija je sada zaista teška. Pandemija koronavirusa je učinila svoje. Imamo subvencije od Vlade. Međutim, sve ovo s koronavirusom se održava na posao, jer posao je pao. Mi smo krenuli usred korone, ali jeste preteško - kaže Joe.

Fotografije stare Argentine, latino muzika, kafanski stil koji je prisutan u Argentini, sve to oslikava unutrašnjost ovog restorana u Podgorici.

- Kroz kuhinju i šank pokušavamo da zadovoljimo sve želje koje imaju Crnogorci. Jer, ljudi kada čuju Argentina, stalno misle na meso - kaže Joe.

On poručuje da je Crna Gora na neki način "Argentina u malom" i da mu se dopadaju kultura i predusretljivost ljudi.

Slični ukusi 

Da su crnogorska i argentinska kuhinja dosta slične, potvrđuje ujak Jorge Alberto Sander, koji je glavni kuvar u restoranu. Ističe da ipak u Argentini više fokusa posvećuju začinima i da se to dopada gostima restorana.

- Sviđa mi se Crna Gora, liči mi na moju državu, ovo je kao mala Argentina. Krenuli smo usred pandemije s biznisom i to itekako utiče na posao. Mislim da ćemo pokazati Crnogorcima našu kuhinju - kaže Jorge.

Na pitanje da izdvoji jedan od specijaliteta, on kaže da je to pohovana šnicla na argentinski način.

- Argentinska kuhinja dosta liči na crnogorsku kuhinju, ali kod nas ima više začina - ističe Jorge.