navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ukusno i zdravo

Bez mlijeka, vrhnja i sira: Recept za najkremastiju tjesteninu s piletinom

Ako ne smijete ili ne želite konzumirati mliječne masnoće u obliku mlijeka, vrhnja i sira, to ne znači i da se morate odreći kremastih umaka u svakodnevnom kuhanju.

Objavljeno: 29.04.2021. u 20:54
get url
text
FOTO: Shuterstock

Umjesto toga poslužite se receptom za sjajnu alternativu na bazi indijskih oraščića. Indijski oraščići prepuni su nezasićenih masnih kiselina i vitaminima B-kompleksa koji su važni za ljudski organizam.

Da biste dobili kremast umak, važno je imati dobar blender, ili indijske oraščiće namočiti u čistu vodu noć prije pripreme.

Valja napomenuti da se umak može napraviti s vodom, ali ćete bolje rezultate dobiti ako dodate biljni napitak od soje, indijskih oraščića, badema i slično. Pripazite samo da se koristite biljnom verzijom bez dodatnih šećera ili aroma poput vanilije.

Sastojci za umak:

150 g indijskih oraščića
250 ml vode ili biljnog napitka od soje
½ limuna
½ čajne kašike bijelog luka u prahu
sol i papar po želji

Sastojci za ostatak jela:

400 g sušene tjestenine po želji
300 g otkoštene piletine po želji
malo ulja za prženje

Priprema:

1. Indijske oraščiće namočite u vodu noć prije kuhanja. Ako ste zaboravili napraviti taj korak, a nemate na raspolaganju moćan blender, oraščiće možete potopiti u vruću vodu oko sat prije pripreme umaka.

2. Ocijedite vodu u kojima su se oraščići namakali te je stavite u blender sa začinima te malo-pomalo dodajte vodu ili biljni napitak. Dodajte tekućinu dok niste zadovoljni gustoćom umaka. Neki vole rjeđi umak, a neki nešto gušću teksturu.

Imajte na umu da će se umak zgusnuti kada malo odstoji i kada ga budete zagrijali u tavi.

3. Blendajte sastojke dok ne dobijete glatku tekućinu.

4. U tavi prepržite komadiće piletine koje ste prethodno posolili i poparili dok ne dobiju zlatnosmeđu boju te se termički ne obrade do kraja.

5. Prelijte pečenu tjesteninu s pripremljenim umakom od indijskih oraščića i kuhajte na laganoj temperaturi par minuta dok se okusi ne sljube, a umak ne zgusne.

6. Prelijte umak s piletinom preko kuhane tjestenine i poslužite sa sezonskom salatom po želji.