navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Uspješne priče

Bh. studenti na prestižnim univerzitetima: 70 budućih doktoranata i njihovi radovi u tri minute

Na 3MT online takmičenje koje Fondacija budućnosti u BiH organizira u saradnji sa Asocijacijom za napredak nauke i tehnologije, Bosanskohercegovačko-američkom akademijom nauka i umjetnosti i Bosana fondacijom, prijavilo se 70 Ph.D studenata (doktoranata) iz cijelog svijeta - SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Španije, Švedske, BiH, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Francuske...

Objavljeno: 25.12.2020. u 09:37
get url
text

Svi studenti su bh. porijekla, i imali su zadatak da u tri minute videoprezentacije predstave svoje istraživačke teze, koje zainteresirani mogu pogledati na zvaničnom YouTube kanalu Fondacije budućnosti u BiH, ali i glasati za svoje favorite.

- U toku je javno glasanje, a učesnik sa najvećim brojem "lajkova" na svom YouTube klipu dobit će novčanu nagradu u iznosu od 1.000 KM. Ostale nagrade će dodijeliti stručni žiri također sastavljen od bh. stručnjaka - istakli su iz Fondacije budućnosti u BiH.

Većina takmičara 3MT-a studira na najprestižnijim univerzitetima na svijetu, i djeluju na različitim poljima - inženjerstvo, jezici, ekonomija, arhitektura, biologija… A ko će od njih osvojiti pažnju publike i stručnog žirija, bit će poznato 12. januara na online ceremoniji dodjele nagrada.

Važno je napomenuti da 3MT takmičenje pruža studentima mogućnost istraživanja kako bi razvili svoje akademske, prezentacijske, istraživačke i komunikacijske vještine, te vještine vođenja zajednice objašnjavajući svoja istraživanja publici koja nije iz njihove oblasti djelovanja.

Takmičenje ima više ciljeva, a ključni su kreiranje snažne zajednice istraživača, komuniciranje važnih istraživanja široj javnosti, te jačanje komunikacijskih i drugih važnih vještina bh. Ph.D istraživača.

Na ovom linku možete pogledati videoklipove svih učesnika i glasati za svog favorita.