Bosanskohercegovačka umjetnica Alma Telibečirević je kao stipendistica Vlade Sjedinjenih Američkih Država 2012. godine boravila u SAD-u gdje je završila Fulbright specijalizaciju na Arizona State University, Humphrey Fellowship, a od 2015. živi i radi u SAD-u.

U razgovoru za Fenu za sebe kaže da je pragmatičar i da ne vjeruje u nerealne snove, ali da može reći da u SAD-u živi život kojim je zadovoljna.

Telibečirević je od 2016. do 2019. godine radila pri Arizona State University (državni univerzitet Arizone) pri školi novinarstva (Cronkite School of Journalism and Mass Communication) u svojstvu program koordinatorice, te i kao administrativna direktorica za određene međunarodne programe razmjene sa novinarima iz cijelog svijeta, koje je finansirala federalna vlada SAD-a. Od jula ove godine radi kao kreativna koordinatorica u drugom kampusu univerziteta - Global Futures Lab, gdje je glavni fokus zaštita okoliša, priroda i klimatske promjene.

- Veći prostor svakako pruža više mogućnosti. Smatram se veoma znatiželjnom osobom, tako da mi ovakva širina i raznovrsnost odgovara. ASU (Arizona State University) je ogroman univerzitet (135.729 studenata u 2021. godini), sa neograničenim opcijama i mogućnostima za studente ali i uposlenike - istakla je.

Govoreći o obrazovanju te odnosu prema kulturi u Bosni i Hercegovini i Sjedinjenim Američkim Državama, navodi da je u Arizoni i generalno u Americi obrazovanje dosta orjentisano ka što raznovrsnijoj ponudi za studente.

- Studenti imaju mogućnost da već tokom studija kroz svoj rad budu uključeni u tržište, da steknu i praktična iskustva ili da budu dio konstantnih inovacija i novih projekata iz raznih domena. ASU osam godina u nizu dobija titulu najinovativnijeg univerziteta u Americi, upravo zbog kreativnih mogućnosti i novih projekata koje nudi. Trenutno pored četiri kampusa u Arizoni, ASU ima kampus i u Washington DC-u te Los Angelesu, a otvara se odsjek na Havajima - istaknula je.

Istiiče i da Univerzitet pomaže studentima da pronađu posao u branši nakon što završe studij.

- Pored praktičnog djela obrazovanja, volontiranje je nešto sto se potencira kao i dobar pripravnički staž nakon stjecanja diplome, što nije bio slučaj tokom mog studija u BiH - podvukla je ona.

Telibečirević već nekoliko godina ima i online prodavnicu koja joj omogućava da originalne radove aplicira na različite stvari - od šolja, majica, (za djecu i odrasle), tena, helanki do posteljine, zavjesa za kupatilo i slično.

- Svaki proizvod ima originalni dizajn mojih radova. Za proizvodnju većine stvari su angažovani mali obrti iz različitih dijelova Amerike. Kvalitet proizvoda kao i podrška za kupce je zaista sjajna, proizvodi se dostavljaju širom svijeta - podvukla je.

Slika "Velika migracija Afrike" Alme Telibečirević odabrana je da bude izložena na Festivalu likovnih umjetnosti Ras Al Khaimah 2023. godine. Selekcija za  izložbu u 2023. godinu bila je "najveća i najkonkurentnija do sada". Kustos za 2023. godinu je švicarski umjetnik Alfio Tommasini.

- U pitanju je slika koja prikazuje samo djelić fascinantne velike migracije životinje gnu koja se svake godine dešava u Serengetiju (Kenija i Tanzanija). Tokom proteklih šest godina sam putovala po afričkom kontinentu (Kenija, Uganda, Ruanda, Mozambik, Južnoafrička Republika, Madagaskar, Esvatini, Zimbabve, Namibija, Bocvana). Tokom tih putovanja sam se zaljubila u ljude, prirodu i životinje sa kojima sam se tamo susrela. To je svakako utjecalo i na moj kreativni izražaj, tako da je posljednji ciklus mog stvaralaštva u potpunosti inspirisan životinjama, najviše afričkim - podvukla je Telibečirević u razgovoru za Fenu.

Za postojanje festivala Ras Al Khaimah kaže da je čula od Tare Sillery koja vodi agenciju PR Passion u UAE, i koja ju je nagovorila da aplicira, s obizrom na to da je ovogodišnja tema bila upravo "Priroda".

Izvor: Fena