navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Čuda iz prirode

Biljka koju možete sami ubrati, a višestruko je korisna za vaše zdravlje

Kopriva nudi cijelu raskoš dobrobiti za naše zdravlje. Svakako je riječ o jednom od najvrednijih lijekova iz prirode, čija sezona upravo traje.

Objavljeno: 29.04.2021. u 21:36
get url
text

Kopriva cvjeta od proljeća do jeseni, a za očuvanje i poboljšanje zdravlja najčešće je koristimo u obliku čaja.

Naizgled neugledna, zapravo je neizmjerno vrijedna i jedna od najkorisnijih ljekovitih biljaka. Njene prehrambene blagodati posljednjih se godina ponovno sve više otkrivaju, a postaje još draža kad znate da je možete nabaviti i potpuno besplatno ako je sami naberete.

Odlučite li se sami brati ovaj rasprostranjeni dragulj, nemojte ga brati uz autocestu ili na drugim mjestima gdje postoji opasnost od zagađenja te obvezno nosite rukavice. Kao što je poznato, listovi i peteljke koprive pokriveni su žarnicama, zbog čega ih je jako neugodno dodirnuti jer izliju oštar sok na kožu, koja nakon toga peče. 

Koristi koprive zaista su mnogobrojne i poznate su od drevnih vremena, a mi smo ih sakupili deset.

1. Čisti tijelo od toksina

Mnoštvo korisnih nutrijenata koje sadrži čini koprivu savršenom biljkom za čišćenje tijela od toksina, i to na nježan i siguran način. Kopriva ima i diuretsko djelovanje, što dodatno pospješuje pročišćavanje organizma. Također, pospješuje iskoristivost hranjivih sastojaka u organizmu te se brine da probavni sistem sprječavajući taloženje toksina. Uz to, poboljšava rad limfnog sistema pomažući tijelu da se riješi viška toksina i u bubrezima.

2. Pomaže u trudnoći

Kopriva se često preporučuje ženama koje imaju vrlo bolan porođaj te može spriječiti preveliko krvarenje jer djeluje kao koagulant. Nadalje, kopriva će pospješiti proizvodnju mlijeka i učiniti laktaciju lakšom. Stručnjaci koprivu stavljaju na listu korisnih biljnih lijekova u trudnoći i tokom poroda.

3. Pomaže kod menstrualnog ciklusa

Kopriva ima brojne aktivne komponente koje pozitivno utječu na žensko zdravlje. Olakšava grčeve i nadutost kod PMS-a te može smanjiti obilnost krvarenja. Ženama koje prolaze kroz menopauzu kopriva može olakšati promjene koje se događaju u tijelu i djelovati okrepljujuće, što će hormonalne "turbulencije" učiniti podnošljivijima.

4. Poboljšava cirkulaciju

Zbog kombinacije vitamina C i željeza kopriva je odličan stimulator proizvodnje crvenih krvnih stanica. Vitamin C poboljšava apsorpciju željeza, ključnog sastojka hemoglobina. Povećavajući broj crvenih krvnih stanica i poboljšavajući cirkulaciju, ekstremiteti tijela dobivaju dovoljnu količinu kisika potrebnu za podizanje razine energije koja nam je nužna za svakodnevno funkcioniranje. Zbog istog razloga kopriva se često preporučuje za smanjenje umora i liječenje anemije, čiji simptomi uključuju opću slabost mišića, iscrpljenost, kognitivne poteškoće i glavobolju.

5. Sprječava pojavu bubrežnih kamenaca

Kopriva je poznati diuretik, ali na bubrege djeluje i na drugi način – može pomoći u razbijanju kamenaca u bubrezima i žuči. Na taj način može se spriječiti pogoršavanje simptoma te hirurško uklanjanje kamenaca. Kao moćno sredstvo za uklanjanje toksina, kopriva štiti od infekcije bubrega i prekomjernog zadržavanja tekućine. Nadalje, izuzetno je dobra kod infekcije mokraćnog sistema, pa se tako koristi i kod upale mjehura.

6. Djeluje protuupalno

Između ostalog, kod stanja kao što su reumatoidni artritis i hronična bol u mišićima. Čaj od koprive ili dodaci prehrani na bazi koprive djeluju i kod liječenja gihta.

7. Jača kosti

Jedan od važnih minerala koji se nalaze u koprivi je bor, element koji pomaže u zadržavanju kalcija u kostima, što znači da kopriva može pomoći u sprječavanju osteoporoze. Kada se tome doda sposobnost koprive da regulira hormone u tijelu, što također pomaže u održavanju zdravih kostiju, čini se da ova čarobnica s livada zaista ima sve.

8. Pomaže kod problema s disanjem

Kopriva je korisna i kod olakšavanja raznih respiratornih problema, uključujući peludnu groznicu, astmu i druge sezonske oblike alergija. Također, određene kombinacije ekstrakata koprive mogu značajno smanjiti alergijske reakcije. Redovna konzumacija čaja od koprive u Australiji već se generacijama koristi za liječenje astme.

9. Štiti zdravlje srca

Nakon svega nabrojenog, sasvim je logično da kopriva povoljno djeluje i na zdravlje srca. Istraživanja su dokazala da redovna konzumacija čaja od koprive pomaže u snižavanju sistoličkog krvnog pritiska te da olakšava napetost i stres kardiovaskularnog sistemaa.

10. Poboljšava izgled kože

Nanošenje ekstrakata koprive na kožu dokazano smanjuje akne te može spriječiti bakterijske infekcije. Zahvaljujući antioksidacijskom djelovanju pospješuje zacjeljivanje, smanjuje pojavu ožiljaka i mrljica od akni te smanjuje pojavu znakova starenja poput bora i staračkih mrlja.