navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Očuvanje planete

Bill Gates kaže da bi bogate nacije trebale jesti sintetičku govedinu

Zaboravite na goveđi odrezak jer Bill Gates želi da vaš tanjir, zbog očuvanja planete, napunite sintetičkim mesom. Suosnivač Microsofta i filantrop je zamijenio govedinu sintetičkom varijantom te u intervjuu za MIT Tech Review tvrdi da bi bogate zemlje trebale učiniti isto.

Objavljeno: 18.02.2021. u 09:28
get url
text

Iako biljna prehrana nije održiva u "najsiromašnijih 80 zemalja", Gates kaže: "Mislim da bi sve bogate zemlje trebale prijeći na 100 posto sintetičku govedinu. Možete se naviknuti na razliku u okusu koji će s vremenom biti sve bolji".

U svojoj novoj knjizi How to Avoid a Climate Disaster kaže da nije tajna da industrija uzrokuje nakupljanje čelika i cementa, koji truju planet, a to doprinosi emisijama stakleničkih plinova. Uz to, krave iz uzgoja čine trećinu svih emisija iz stočarske proizvodnje. Stoga smatra da treba nešto poduzeti, prenosi Index.

- Reći ljudima ne možete više imati krave bio bi politički nepopularan pristup. Zato je, zbog zdravlja planete, najbolja mogućnost prebaciti se na zamjene za meso - kazao je milijarder.

- Meso uzgojeno u laboratorijima vjerovatno neće biti konačni lijek za klimatsku katastrofu. Ne znam hoće li to ikada biti ekonomično. Za meso u zemljama sa srednjim i višim prihodima mislim da je to moguće, ali to je jedno od pitanja koje treba godinama pratiti i vidjeti - zaključio je.