navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Čarobne bobice

Borovnice štite mozak, čiste urinarni trakt, smanjuju holesterol

Borovnice su prava superhrana. Pune su nutrijenata te donose brojne dobrobiti za zdravlje, a istovremeno su siromašne kalorijama.

Objavljeno: 02.09.2021. u 20:30
get url
text
Borovnice

Borovnice štite mozak od oksidativnog stresa, poboljšavaju učenje, koncentraciju i obrađivanje informacija. Konzumiranje borovnica će vam dati energiju i pospješiti kognitivne funkcije, i to na zdrav način, za razliku od stimulansa.

Infekcije urinarnog trakta

Sok od borovnica ima nevjerovatnu moć pročišćavanja urinarnog trakta. Također može ukloniti bakteriju Escherichiu coli. Zaštitit će stanice urinarnog trakta i pojačat će njihovu otpornost na infekcije.

Rak

Elaginska kiselina u borovnicama ima antikancerogeno djelovanje koje može usporiti rast i širenje stanica raka, a neka istraživanja su pokazala da može odigrati važnu ulogu kod liječenja raka.

Holesterol

Topiva vlakna će smanjiti nivo lošeg (LDL) kolesterola, a antioksidativna svojstva borovnica će spriječiti oksidaciju holesterola, zbog koje može doći do nakupljanja plaka na stjenkama krvnih žila.

Zatvor

Borovnice sadrže vlakna koja će potaknuti rad crijeva. Popijte pola šoljice soka od borovnica dva puta dnevno na prazan želudac kako biste potaknuli probavljanje hrane koju ćete poslije unositi.

Ove bobice su naročito djelotvorne kada je uzrok proljeva trovanje nekom hranom.

Začepljenje dišnog sistema

Borovnice će potaknuti cirkulaciju i širenje krvnih žila, što će pružiti trenutno olakšanje od začepljenje nosa i otežanog disanja.

Vid

Osim što poboljšavaju vid, borovnice će smanjiti rizik od nastanka bolesti očiju uzrokovanih starenjem kao što je makularna degeneracija.