navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kolač za početnike

Brownie na drugačiji način: Kad se spoje trešnje i čokolada

Popularni brownieji pripremaju se na više načina, a iako su njegovi klasični sastojci čokolada, jaja, brašno, maslac i šećer, svi će se složiti, kako će ga osvježavajuće trešnje, koje su stigle na naše pijace, samo dodatno oplemeniti.

Objavljeno: 19.05.2021. u 17:34
get url
text

Evo kako ćete ga pripremiti:

Potrebni sastojci: 180 g trešanja iz kojih ste izvadili košpice, 120 g pšeničnog brašna, 2 jaja, 90 g maslaca, 175 g čokolade za kuhanje, 100 g šećera.

 

Postupak pripreme:

Prvo zagrijte rernu na 200 stepeni Celzijusa, a zatim nasjeckajte i otopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici, ali dobro pazeći da ne zagori.

Pomiješajte rastopljenu čokoladu sa usitnjenim maslacem dok se dobro ne sjedini.

U posudi umutite jaja sa šećerom i dodajte, malo po malo i bez prestanka miješanja, prosijano brašno. Nakon toga dodajte čokoladu i sve dobro promiješajte.

Na kraju dodajte 3/4 dijela očišćenih trešanja.

Četvrtasti ili pravougaoni kalup namažite maslacem i pospite brašnom.

Pažljivo okrenite tijesto za kolač, prekrijte preostalim višnjama i pecite oko 25 minuta na 190 stepeni Celzijusa.

Izvadite pažljivo iz rerne, ohladite, narežite na željene oblike, pa poslužite uz kafu, sok, čaj.