Vrlo jednostavan recept za ukusni, hrskavi hljeb može se pripremiti i u tavi. Tijestu je potrebno samo nekoliko sastojaka, a rezultat je mekani, mirisni domaći hljeb s kojim će svi biti oduševljeni, i brzo će postati dio svakodnevnog obroka.

Sastojci:

400 g brašna
7 g suhog kvasca
1 kašika soli
2 kašike šećera
200-220 ml vode

Priprema:

U zdjelu prosijte brašno pa dodajte kvasac, šećer i sol. Promiješajte, potom ulijte 200-220 ml vode i zamijesite tijesto. Oblikujte kuglu, premažite ju uljem i ostavite poklopljeno, da se diže otprilike jedan sat. Nakon toga izvadite iz posude tijesto i premijesite.

Dublju tavu zatim premažite uljem, prebacite tijesto u nju, poklopite i ostavite da odstoji još 30 minuta. Drugu tavu namažite uljem, prebacite tijesto u nju i pecite na laganoj vatri s obje strane dok hljeb ne poprimi zlatnu boju.

Izvor: Coolstyle