navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pravilna njega kože

Četrdesete, pedesete, šezdesete: Ovaj kozmetički proizvod treba koristiti svaka žena

Nije nikakva novost da se lice mijenja kako starite. Ponekad je to dobra stvar zbog akni, ali u većini slučajeva baš i nije.

Objavljeno: 15.06.2020. u 11:30
get url
text

Prema riječima dermatologa, kako starimo tako se smanjuje proizvodnja kolagena i elastina, obnavljanje ćelija se usporava, a dolazi i do smanjenja hidratacije kože.

Ultraljubičaste zrake i slobodni radikali također s godinama uzimaju danak na koži.

Do trenutka kada uđete u četrdesete, ovi faktori mogu biti odgovorni za sve te sitne bore i pomalo tamniji izgled same kože. Pored toga, možda ćete primijetiti i diskoloraciju na određenim dijelovima lica. Koža dobija “zamrljan” izgled usljed prevelike proizvodnje smeđeg melanina, a postaje crvena usljed oštećenja krvnih sudova.

Srećom, na veoma jednostavne načine možete prilagoditi njegu kože lica kako biste se na najbolji način suočili sa ovim tragovima starenja.

Najvažniji korak, bez obzira koliko godinama imate, jeste da svakodnevno koristite kremu sa zaštitnim faktorom, jer je ovo i jedan od najboljih anti-age proizvoda.

Šta je još potrebno uraditi da bi koža izgledala mladolikije?

Dermatolozi savjetuju upotrebu proizvoda za njegu lica koji sadrže sljedeće sastojke:

Ako ste u četrdesetim godinama

Koža je izgubila prirodni sjaj? To je sasvim uobičajena pojava. U četrdesetim godinama života ten postaje neujednačen, a bore sve izraženije.

Popravit će je antioksidansi. Oni se bore protiv štete koju su koži nanijeli slobodni radikali te polako popravljaju oštećene ćelije, što koži pomaže da bude svjetlija i da se zaglade bore.

Vitamin C jedan je od najboljih antioksidansa, ali možete koristiti i proizvode za njegu lica koji sadrže zeleni čaj, vitamin E, resveratrol, polifenole i kofein.

Ako ste u pedesetim godinama

Piling je oduvijek bio važan, ali sada je pravo vrijeme da pojačate njegovo korištenje. U pedesetim godinama najbolje bi bilo koristiti piling svakodnevno, ali budite oprezni: koristite veoma blage pilinge kako ne bi došlo do iritacije kože.

Kako biste poboljšali obnavljanje ćelija kože te ubrzali proizvodnju kolagena, ključni sastojak koji biste trebali koristiti u pedesetim godinama je glikolna kiselina. Počnite je koristiti sada (ako ste je počeli koristiti u četrdesetim, onda još i bolje) i nastavite je upotrebljavati i u narednim decenijama.

Ako ste u šezdesetim godinama ili ste stariji

Ovo je, veoma često, životno razdoblje kada se čini da se bore pojavljuju preko noći. Do sada je gubitak kolagena i elastina puno očigledniji, a koža može biti suhlja, jer se proizvodnja prirodnih masti i ulja usporava.

U šezdesetim godinama koža postaje krhkija i delikatnija, pa je potrebno koristiti proizvode koji koži vraćaju hidrataciju. Možete nastaviti sa korištenjem ostalih proizvoda, uključujući antioksidante i pilinge, ali puno rjeđe (oni imaju tendenciju da isuše kožu). Primjera radi, možda će biti potrebno da pređete na još blažu verziju pilinga.