navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Moda

Čipka, volani, eterične haljine: Nova Chanelova kolekcija priziva ljetnu lakoću postojanja

Na pariskoj sedmice mode održana je revija modne kuće Chanel za proljeće/ljeto 2022. godine. Cijenjena francuska modna kuća prikazala je kreacije iz svoje nove i uvijek željno iščekivane haute couture kolekcije.

Objavljeno: 27.01.2022. u 20:10
get url
text

Reviju je otvorila Charlotte Casiraghi, kćerka princeze Caroline od Monaka, dojahavši na pistu u Chanelovom sakou napravljenom od crnog tvida i šljokica, uz muzičku pratnju Sébastiena Telliera.

- Ideja za dekor revije proizašla je iz dugogodišnje želje za radom s Xavierom Veilhanom. Njegove reference na konstruktivizam podsjećaju me na Karla Lagerfelda. Volim sličnost duha koja vlada između nas. Uz stvaranje dekora inspiriranog avangardom 20-ih I 30-ih godina, Xavier je želio raditi s Charlotte Casiraghi. Xavier i Sébastien su prijatelji. Zajedno sa Charlotte, oni tvore tip Chanelove porodice s kojom se volim okružiti - objašnjava kreativna direktorica Virginie Viard.

Xavierova vizija dekora naposljetku je poslužila i kao inspiracija za kolekciju.

- Zbog geometrijskih oblika poželjela sam kontrast, veliku lakoću i puno svježine: eterične haljine koje lebde. Puno volana, resa, makramea, svijetle čipke, raznobojnog tvida, šarenih dugmića s dragim kamenjem - kazala je Viard.

Kao jedan od ključnih komada iz kolekcije izdvojila je haljinu s vezom za koji su u potpunosti zaduženi majstori iz ateljea Maison Lesage, ukrašenu konstruktivističkim kamelijama napravljenim od perli u crnoj, bijeloj i koraljnoj boji, s pripadajućom crnom jaknicom.